Dinamica insolventelor va ramane in 2013 la acelasi nivel din 2012.

Despre rata companiilor care au probleme financiare, reorganizari si tendinte pe piata insolventelor, Wall-Street.ro a discutat cu Rudolf Vizental, partner la Casa de Insolventa Transilvania, una dintre cele mai puternice societati din domeniu.

Wall-Street.ro: La ce va asteptati pe sectorul insolventelor anul viitor?

Rudolf Vizental: Perioada 2006 – 2008 a fost una in care valoarea activelor imobilizate a crescut continuu, odata cu ofertele excesive de credite. Astfel, s-a creat o supraindatorare generala a companiilor. In piata, e probabil ca cel putin 30% dintre companii sa se afle in aceasta situatie.

Intr-un fel sau altul, acest dezechilibru trebuie tratat; si atat timp cat pentru solutiile pre-insolventa nu exista un cadru eficient, destinatia sigura pentru toate aceste companii ramane procedura de insolventa. Ceea ce au facut in aceasta perioada, a fost sa amane momentul, prin masuri artificiale de esalonare.

WS: Din cate inteleg nu va asteptati la o scadere a dinamicii insolventelor. Cum va evolua ponderea reorganizarilor in total?

RV: Credem ca ritmul intrarilor in insolventa in 2013 va fi cel putin la nivelul anului 2012. Succesul in reorganizari este conditionat de modul in care fondurile de investitii isi vor dezvolta apetitul pentru distressed assets (proprietati detinute de vanzatori aflati in dificultate de finantare), iar rolul de turnaround manager va fi ineles corect. O companie, fie ea privată sau de stat, aflata in dificultate va putea fi redresata mai usor, pentru ca turnaround managerul, managerul de criza, este capabil de a inversa trendul pe care il urmeaza compania, prin masuri specifice activitatii de restructurare.

Citeste mai mult pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.