Dupa ce toate societatile listate la Bursa si-au publicat rezultatele financiare pentru primele noua luni, investitorii si-au marit interesul pentru titlurile romanesti. Motivul este usor de banuit, avand in vedere ca mai mult de jumatate din emitenti par subevaluati.

Chiar daca investitorii au manifestat un interes mai mare pentru titlurile lichide de la Bursa inainte de publicarea rezultatelor financiare pentru primele noua luni din 2005, inducand un trend de crestere pentru cotatiile lor, nu s-a ajuns in situatia de supraevaluare. Ceea ce nu poate fi decat benefic, intrucat investitorii cumpara in continuare multe dintre titlurile listate la BVB care au potential.

Dovada este si valoarea din ce in ce mai ridicata a tranzactiilor realizate cu principalele actiuni de la cota BVB. Spre exemplu, cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au fost realizate, in ultimele doua luni, tranzactii in valoare medie de 5,8 milioane RON comparativ cu numai 4,1 milioane RON cat a fost media tranzactiilor din septembrie. Acelasi lucru se poate observa si pentru cele doua banci importante. Valoarea medie a tranzactiilor realizate in ultimele doua luni cu titlurile BRD s-a ridicat la 2,4 milioane RON, spre deosebire de numai 2,1 milioane RON in luna precedenta, in timp ce, pentru Banca Transilvania, in octombrie-noiembrie s-au inregistrat tranzactii medii in valoare de 5,8 milioane RON fata de 3,1 milioane RON in septembrie.

SIF-urile, "caimacul" BVB

Cele mai cautate actiuni de la Bursa au fost, in ultimele luni, cele emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF). Valoarea medie a tranzactiilor incheiate cu acestea a fost de 21,7 milioane RON, in conditiile in care preturile s-au majorat, in medie, cu 32,8%. Chiar si dupa aceste cresteri, cele cinci titluri SIF raman atractive pentru investitori. Pe langa perspectiva privatizarii BCR si a ridicarii limitei de detinere la capitalul social la 1%, si indicatorii celor cinci titluri arata un potential de crestere in perioada urmatoare.

Daca luam in calcul profitul din primele noua luni ale acestui an, anualizat, si preturile de la sfarsitul lunii noiembrie, indicatorii PER (pret/profit unitar) calculati pentru cele cinci titluri SIF sunt sub media Bursei. Spre exemplu, pentru SIF Moldova valoarea acestui indicator este de 16,2, in timp ce valoarea maxima pentru titlurile SIF, de 23,2, a fost inregistrata de SIF Transilvania. Mentionam ca valoarea medie pentru societatile de la BVB este de 25.

Si din punctul de vedere al raportului pret/valoare contabila, cele cinci actiuni SIF stau bine. In conditiile in care valoarea medie a raportului pentru toate titlurile listate este de 1,3, titlurile SIF se situeaza intre 1,2 (SIF Transilvania) si 1,6 (SIF Banat Crisana). Toate acestea, cumulate si cu lichiditatea ridicata a celor cinci actiuni SIF, dovedesc faptul ca investitia in SIF-uri mai poate aduce motive de bucurie investitorilor.

Medicamentele, bancile si petrolul

Dar la cota Bursei mai sunt si alte titluri atractive, in afara de SIF-uri. Prin prisma valorilor indicatorilor PER, un potential ridicat par sa aiba cele trei companii din sectorul farmaceutic (Biofarm, Antibiotice si Sicomed), bancile (BRD si Banca Transilvania) si societatile din sectorul petrolier (Petrom si Rompetrol Rafinare). Din punctul de vedere al indicatorului PER, cea mai atractiva actiune este RRC (4,3), dar si pentru restul companiilor amintite valorile se situeaza sub nivelul mediu de la Bursa. Daca luam in calcul faptul ca societatile respective dispun si de o lichiditate ridicata, de altfel un criteriu important pentru investitorii mari, putem spune ca cele trei sectoare se vor mentine in atentia investitorilor si in perioada urmatoare.

Bune, dar greu de gasit

Cele mai atractive companii de la Bursa, prin prisma indicatorilor PER, sunt Artrom (2,9), Rompetrol Well Services (2,9) si Petrolexportimport (3,3). Cu toate acestea, investitorii nu s-au grabit sa realizeze achizitii importante, intrucat lichiditatea acestor titluri este scazuta. Acesta este un impediment important pentru jucatorii mari, intrucat un ordin de cumparare a unui pachet semnificativ ar duce la o crestere artificiala a pretului, in conditiile in care oferta de titluri la vanzare este redusa. La polul opus, adica societati care nu ar justifica un interes major al investitorilor, se afla in primul rand cele 15 care au raportat pierderi pentru primele noua luni ale acestui an.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.