Creditarea in valuta a atins nivelul de 33,13 miliarde RON in luna octombrie, cu 800 milioane RON mai mult decat in luna precedenta, desi limitarea creditarii in valuta impusa de Banca Nationala a Romaniei incepuse sa-si faca efectul inca de la sfarsitul lui septembrie.

Ritmul de crestere a imprumuturilor in lei luate de firme si populatie (7,48%) a fost superior celui al creditelor acordate in valuta (2,47%), dar nivelul atins a fost inferior, respectiv 23,89 miliarde RON. Fata de octombrie 2004, creditele in lei au crescut cu peste 55%, in vreme ce creditele in valuta, cu 35%. De remarcat este si faptul ca depozitele pe termen in lei au inregistrat o scadere de 44 milioane RON, ajungand la 28,72 miliarde de lei, in vreme ce cresterea depozitelor pe termen in valuta a fost de 7,9%, pana la 17,88 miliarde RON.

Scaderea fata de luna septembrie a numarului de clienti nebancari si neguvernamentali, de la 20,67 milioane la 18,7 milioane, este justificata de banca centrala prin modificarile intervenite in sistemul de inregistrare a doua banci.

Potrivit datelor transmise de Banca Nationala, creditul de consum in valuta a continuat sa creasca de la 5,47 milioane RON in septembrie la 5,6 milioane RON in octombrie, respectiv cu 2,33%. Ritmul acestora de crestere a fost totusi devansat de cel al creditelor de consum acordate in moneda nationala (7,29%), care au fost stimulate de noile reglementari ale BNR. Astfel, creditarea pentru consum in lei a atins nivelul de 9,49 milioane de RON.

Populatia doritoare sa achizitioneze, consolideze sau construiasca locuinte sau cei care si-au cumparat terenuri pentru a construi locuinte au solicitat credite imobiliare si ipotecare in valoare totala de 4,87 miliarde de RON. Nivelul celor in valuta, de 4,54 miliarde RON, este net superior celor in lei, ponderea creditelor imobiliare si ipotecare in valuta fiind de peste 90% din totalul acestor credite.

Clientii romani prezinta un interes sporit pentru ofertele de creditare ale institutiilor financiare, insa, o data cu ziua scadentei, lucrurile se schimba. Statistica pe luna octombrie, privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, indica o medie a restantelor la plata creditelor contractate de aproximativ 8,6 milioane lei pe fiecare judet. Pe primul loc al datornicilor se afla bucurestenii, cu 113,44 milioane de RON, in vreme ce la polul opus se situeaza judetul Tulcea, cu 788 mii RON restanta la creditele in lei si valuta, pe termen scurt, mediu si lung.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.