Washingtonul asteapta ca Romania, aliat strategic-cheie, sa "isi tina promisiunile" privind respectarea statului de drept si reformele economice pentru a evita "repetarea" crizei din vara.

"Romania a facut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problema de viata si de moarte intr-o alianta", a declarat Mark Gitenstein intr-un interviu acordat AFP inainte de incheierea mandatului sau.

NATO si Statele Unite, implicate intr-o alianta stransa cu Bucurestiul, au ales sa instaleze o componenta-cheie a viitorului lor scut antiracheta in Romania.

Dar Bucurestiul si-a atras nemultumirea Uniunii Europene si a Washingtonului in aceasta vara din cauza metodelor folosite de coalitia de centru-stanga aflata la putere, Uniunea Social-Liberala (USL), pentru a incerca sa il demita pe rivalul sau, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, scrie MEDIAFAX.

Secretarul de Stat Hillary Clinton a denuntat recent "provocarile pentru procesele constitutionale" din Romania.

In fata acestui val de nemultumiri, premierul Victor Ponta, unul dintre liderii USL, a promis ca "statul de drept va fi respectat".

USL, care a preluat puterea in mai, a obtinut o victorie clara la alegerile legislative dar va trebui sa coabiteze din nou cu presedintele Basescu, al carui mandat se incheie in 2014.

"Coalitia aflata la putere are meritul ca a spus ca va respecta conditiile acordului de finantare cu Fondul Monetar International (FMI) si criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. Ea trebuie sa isi respecte promisiunile", subliniaza Gitenstein.

"Pentru moment, toate indiciile arata ca va urma aceasta directie. Daca nu o va face, va avea o problema grava si se va confrunta cu o noua criza", a avertizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.