Banca Nationala a Romaniei a primit sprijinul sperat de la cea Centrala Europeana. Guvernatorul Trichet, cel care tine friiele euro, a decis sa majoreze dobinzile, fapt care ar putea scumpi creditul valutar la noi in tara si ar tempera capitalurile speculative. Ponderea creditului in valuta in totalul imprumuturilor acordate in economie, intrarile de capital determinate de liberalizarea contului de capital, apropierea momentului integrarii au adus Romaniei mai multi euro decit poate duce. Efectele se vad in cresterea deficitului extern, in aprecierea artificiala a leului, in accelerarea fara precedent a creditului in valuta.

Masurile administrative de frinare a imprumuturilor in euro au condus la o scadere usoara a ritmului de crestere a acestora. Soldul imprumuturilor in devize straine la sfirsitul lunii octombrie s-a plasat sub cel din luna anterioara. Finantarile in valuta au scazut cu 0,1% (exprimate in euro), desi la nivelul populatiei au continuat sa avanseze, dar intr-un ritm mult mai scazut, de 0,9%. Decizia Bancii Centrale Europene de a majora dobinda la euro vine si ea in sprijinul politicii BNR.

Ingrijorare in ceea ce priveste inflatia

In pofida presiunilor facute de politicieni, oameni de afaceri si sindicate pentru mentinerea neschimbata a dobinzilor pentru a sprijini redresarea economica din zona euro, BCE a decis majorarea dobinzii de referinta cu 0,25 de puncte, la 2,25%, punind astfel capat perioadei de doi ani si jumatate in care costul creditelor a fost extrem de scazut. Pentru a explica decizia BCE, guvernatorul Jean-Claude Trichet a spus ca institutia este inca ingrijorata in privinta perspectivei inflatiei, existind riscuri sporite in privinta stabilitatii preturilor, in special din cauza cotatiei ridicate a petrolului.

"Era de asteptat aceasta crestere. Faptul semnaleaza ca si la euro vom asista la o crestere, nu pronuntata, nu de amplitudine, a dobinzilor la valuta, care va ajuta la potolirea imprumuturilor. Este rau pentru doritorii de imprumuturi in valuta, dar este bine pentru BNR", spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Dobinzile vor creste la unele credite

Decizia BCE isi va face simtite efectele si pe piata creditului din Romania. Dobinzile la unele imprumuturi in valuta vor creste. "Majoritatea bancilor utilizeaza in prezent dobinzi care fac referire la dobinda de referinta pentru euro. Fac exceptie de la aceasta regula creditele ipotecare si cele de consum.

Va exista deci o tendinta de crestere a dobinzii si pe piata romaneasca, dar nu ne asteptam la una foarte importanta", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Pe de alta parte, majorarea dobinzii de referinta la euro ar putea intirzia relansarea economiei UE. "Daca avem in vedere ca peste doua treimi din exporturile romanesti sint pe piata Uniunii, acest lucru nu va ajuta exportatorii", considera Daniel Daianu.

BNR saluta decizia Bancii Centrale Europene

O majorare a dobinzilor la euro vine in intimpinarea sperantei exprimate explicit de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus recent, in cadrul unei dezbateri, ca aceasta va diminua din presiunile de apreciere a monedei nationale. "Masura luata de BCE de a majora dobinzile la euro era asteptata de multa vreme, iar momentul prevazut in piata pentru aceasta masura era chiar 1 decembrie.

Ne asteptam sa se-ntimple ceea ce s-a petrecut si in cazul dobinzilor la dolar, care au crescut dupa decizia FED, adica ne asteptam la cresteri treptate de dobinda la depozitele in euro. BNR saluta decizia BCE, pentru ca depozitele valutare in euro ale Bancii Nationale sint semnificative, iar masura luata joi va conduce la o mai buna valorificare a rezervelor valutare", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.