Proiectele anuntate de unii dezvoltatori imobiliari privind construirea unor noi cartiere de blocuri nu au generat ieftinirea mult asteptata. Preturile apartamentelor de bloc au crescut in ultimele luni. Agentii imobiliari vorbesc despre o scumpire cu aproximativ 5%.

Restrictiile anuntate de Banca Nationala asupra acordarii creditelor nu au generat schimbari majore in piata imobiliara. Cererea a ramas la fel de mare, oferta la fel de redusa, iar preturile nu au suferit modificari semnificative. Mai mult, unii dintre agentii imobiliari spun ca s-a constatat chiar o scumpire usoara, de pina la 5%, comparativ cu luna septembrie. In continuare, cererea cea mai mare este pentru apartamentele cu doua camere si pentru garsonierele din blocurile construite inainte de 1989. Se asteapta ca, in lunile urmatoare, preturile sa ramina stabile, in conditiile in care, in lunile decembrie, ianuarie si chiar februarie, numarul tranzactiilor este foarte scazut.

Preferinta la bloc

Apartamentele din blocurile vechi vor ramine si in 2006 preferatele celor care vor sa-si cumpere o locuinta. Acestea sint, totusi, mult mai ieftine in comparatie cu cele din blocurile noi. Pe de alta parte insa, analistii spun ca ofertele de apartamente in blocuri noi au facut ca preturile pentru apartamentele in blocuri vechi sa nu mai creasca asa de mult. "Nu se mai vind apartamente cu 1.000 euro pe metrul patrat construit decit in zonele centrale", spune Dan Titel, senior consultant Domus.

Acesta spune ca, in prezent, tot apartamentele din blocurile din cartiere sint cele mai cerute. Pretul zonei creste daca exista statie de metrou. Pentru o garsoniera intr-un cartier precum Titan, Drumul Taberei sau Berceni se solicita intre 29.000 si 35.000 de euro, in functie de evaluarea pe care si-o face proprietarul. La apartamentele de doua camere, preturile variaza intre 35.000 si 43.000 de euro. Un apartament cu trei camere costa 45.000-55.000 de euro, iar unul cu patru camere poate ajunge la peste 60.000 de euro. In zone precum 1 Mai sau 13 Septembrie, preturile sint mult mai mari: o garsoniera costa si peste 45.000 de euro.

Bataie pe terenuri

Terenurile reprezinta in continuare o investitie atractiva. "Piata terenurilor este puternic caracterizata de extinderea dincolo de "granitele" Capitalei, deoarece numarul de terenuri disponibile in oras este prea mic pentru a putea satisface nevoile cumparatorilor. Aceasta evolutie a dus la cresterea preturilor intr-un ritm rapid. Trendul va continua, insa mult mai lent si in zone in care preturile nu au atins nivelul maxim.

Zone secundare, precum cele sudice, care se dezvolta lent, vor deveni in curind foarte interesante pentru investitori", spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului Vinzari Rezidentiale al companiei Regatta. Preturile terenurilor variaza in functie de utilitati. Astfel, in zona de sud, in Jilava, pretul este de 10-15 euro/mp, in vreme ce un teren in Popesti -Leordeni poate sa ajunga la 60-80 euro/mp. In Balotesti, pretul este intre 15 si 70 euro/mp , iar in comuna Pantelimon, intre 20 si 60 de euro/mp. Apetitul in crestere pentru investitiile in terenuri va determina o scumpire a acestora, anul viitor.

Brasov - blocurile noi dicteaza pretul

La Brasov, pretul apartamentelor nu a crescut semnificativ in ultimul an, maximum 10%. Pentru anul viitor, analistii imobiliari prevad o stagnare sau chiar o scadere cu 5% a valorii de piata a locuintelor, in conditiile in care se vor da in folosinta apartamente noi, care vor dicta preturile. In schimb, valoarea terenurilor s-a marit in ultimul an cu aproximativ o treime. Pentru 2006, tendinta ascendenta se mentine, cresterea prognozata fiind de inca 30%. In unele zone pot fi cresteri mult mai mari, din cauza faptului ca in Brasov nu prea mai sint terenuri de construit.

Apartamentele la Suceava costa mai putin

Dupa ce in vara si in toamna, in municipiul Suceava preturile apartamentelor au explodat, cauza fiind cererea mare venita din partea celor care muncesc in strainatate, la ora actuala, piata s-a mai asezat. Un apartament cu doua camere in centrul Sucevei, care in vara se vindea cu 40.000 de euro, este cotat in prezent intre 30.000 si 35.000 de euro. Conform expertilor imobiliari, tendinta de scadere a preturilor apartamentelor se va mentine pina in primavara, atunci cind preturile vor urca din nou. Un ar de teren situat intr-o zona buna a municipiului Suceava se vinde cu 4.000-4.500 de euro, in urmatoarea perioada asteptindu-se o crestere a preturilor.

Investitii profitabile in Timisoara

In Timisoara, afacerile imobiliare se plaseaza intr-un top neoficial al rentabilitatii. Astfel, apartamentele in blocurile construite inainte de 1989 nu scad sub 18.000 euro (pentru unul cu o camera) si pot ajunge si la 150.000 de euro pentru un apartament cu patru camere. Apartamentele in vile din zona centrala trec cu usurinta peste valoarea de 150.000 de euro. Terenurile, gata utilate pentru constructii, sint si ele afaceri care promit. Astfel, in Timisoara, cel mai "ieftin" metru patrat este 50 de euro, iar la periferia orasului sau in comunele din apropiere, cu front stradal, metrul patrat poate ajunge si la 100 de euro.

Clujenii cauta teren

Piata imobiliara clujeana s-a scumpit fata de inceputul toamnei cu 5-10%. O garsoniera se vinde cu cel putin 30.000 de euro, iar daca e ultra-finisata, ajunge la 35-36.000 de euro. Apartamente cu doua camere, decomandate si la etaj intermediar nici macar nu se mai gasesc, iar cele semidecomandate sau cele de la parter cu greu scad la 40.000 de euro. Trei camere costa de la 55.000 de euro in sus, un apartament ultrafinisat ajungind la 80.000 de euro, iar patru camere se vind cu 100.000 de euro.

In aceste preturi nu intra deloc mobila, ci doar, eventual, un minim mobilier de bucatarie. Si la terenuri pentru constructie preturile au crescut, chiar cu 15% in anumite cazuri. Cel mai ieftin teren intravilan clujean se vinde cu 20 de euro metrul patrat. La terenurile ultracentrale, metrul patrat depaseste cu mult 100 de euro. Consultantii imobiliari clujeni sustin ca in ianuarie si februarie preturile vor stagna.

Apartamentele s-au ieftinit la Iasi

Comparativ cu perioada verii, cind preturile la apartamente si terenuri au atins apogeul, valorile de pe piata imobiliara au inceput sa descreasca usor spre sfirsitul anului. Cel putin asa sustin agentiile specializate. O garsoniera in cartierele periferice ale Iasiului se vinde acum cu 17.000 de euro, maximum 20.000 de euro. In zona centrala, in schimb, un apartament cu o singura camera poate ajunge la 37.000 de euro.

Pe un apartament cu 3 camere, cu gresie, faianta si balcon inchis, iesenii trebuie sa scoata din buzunar 49.900-55.000 de euro, in functie de zona. Agentiile imobiliare din Iasi sustin insa ca 2005 a fost anul tranzactiilor de terenuri. Astfel, un metru patrat de teren la iesirea din Iasi costa 12 euro, in cartierul Galata - zona vilelor - costa 32 de euro, la capatul Copoului - zona Agronomie - 110 euro. In zona centrala, terenul se vinde si cu 500 de euro metrul patrat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.