Criza financiara din Europa creeaza un conflict intre industria farmaceutica si guverne, masurile de austeritate limitand compensarile, mai ales pentru medicamentele noi.

GlaxoSmithKline si Boehringer Ingelheim se numara printre producatorii de medicamente care amana introducerea de noi produse sau retrag unele dintre acestea de pe piete europene, in conditiile in care guvernele sunt mai atente cu platile, relateaza MEDIAFAX.

Europa reprezinta circa 30% din vanzarile mondiale ale industriei farmaceutice, insa guvernele au recurs la reduceri de costuri si analizeaza atent beneficiile aduse de medicamentele noi. Agentia Europeana pentru Medicamente face recomandari Comisiei Europene pentru aprobarea comercializarii medicamentelor in UE. Apoi, companiile farmaceutice negociaza preturile cu fiecare tara.

In Germania, companiile trebuie sa demonstreze ca un produs nou este mai eficient decat un medicament vechi, inainte de a cere un pret mai mare.

In luna mai, GlaxoSmithKline a retras un medicament pentru tratarea epilepsiei, Trobalt, de pe piata germana, destinat pacientilor noi, dupa ce autoritatile locale au anuntat ca il vor compara cu doua medicamente generice. Glaxo intentioneaza noi discutii asupra preturilor in Germania, astfel incat Trobalt sa fie disponibil pentru pacientii noi.

Mai mult de 24 de medicamente au fost evaluate in Germania, iar in patru cazuri companiile au decis sa iasa de pe piata, potrivit asociatiei VFA.

In Marea Britanie, cel mai mare cumparator de medicamente este Serviciul National pentru Sanatate (NHS). Un organism separat, Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE), recomanda NHS care sunt cele mai rentabile tratamente.

In perioada ianuarie 2010-august 2012, 26 de medicamente, respectiv 33% din 79 de produse aprobate de Agentia Europeana pentru Medicamente, au fost respinse de NICE. Din cele 26, 15 medicamente au fost respinse pentru ca nu aduc beneficii suficiente pentru a justifica nivelul de cost, chiar daca unii producatori au oferit si discounturi.

Franta a anuntat luna trecuta ca intentioneaza pentru anul viitor reducerea cheltuielilor din sectorul sanatatii cu 2,1 miliarde de euro, prin scaderea preturilor medicamentelor, un numar mai mic de retete prescrise si cheltuieli mai mici in spitale.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Programele de restrangere a costurilor pentru ingrijirea sanatatii vor duce la un declin de 1% si pana la o crestere de maxim 2% a cheltuielilor europene pentru medicamente, in perioada 2011-2016, fata de o dublare pe pietele emergente, potrivit IMS Health.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.