Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro.

Informatia a fost confirmata de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, acesta afirmand ca pragul achizitiilor directe a fost mentinut la echivalentul in lei a 15.000 euro fara TVA deoarece au fost primite semnale din partea societatii civile.

Ulterior, Zaharescu a afirmat ca Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu majorarea acestui prag.

"Pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica se instituie obligatia notificarii in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) de catre autoritatile contractante a achizitiilor directe ce depasesc echivalentul in lei a 5.000 euro plus TVA", a adaugat Zaharescu.

Toate regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat vor fi considerate autoritati contractante.

Termenul de verificare de catre ANRMAP a documentatiilor de atribuire este redus de la 14 zile la 10 zile.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.

El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.