Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.

"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.

Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.

Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.

Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori o procedura de achizitie publica genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatii contracte decat atunci cand aceasta realizeaza o achizitie directa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.