Cererea de creditare din partea IMM-urilor s-a repliat de la finantarile cu preponderenta pentru capitalul de lucru in urma cu circa doi ani la cele pentru investitii, in principal cofinantari pentru proiecte cu fonduri europene, a declarat Daniel Szekely, director la Banca Transilvania.

"Daca pana acum 1-2 ani majoritatea erau credite pentru capital de lucru, acum IMM-urile se preocupa mai mult de partea de investitii. Am observat in ultima perioada ca sunt tot mai multe credite de cofinantare pentru proiecte cu fonduri europene", a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, Daniel Szekely, director clienti IMM in cadrul Bancii Transilvania (BT).

Cererea de credite din partea IMM-urilor la nivelul sistemului bancar este similara celei de anul trecut, derulandu-se imprumuturi pe de o parte pentru operatiuni curente, iar pe de alta parte pentru refinantari, potrivit lui Tiberiu Moisa, director executiv al bancii pentru clienti corporativi si IMM-uri.

"Pe piata va ramane probabil in continuare o cerere scazuta, iar din punct de vedere al ofertei, anul 2012 a fost mai prost pentru finantatori decat 2011, pentru ca multi se asteptau la o situatie economica mai stabila, insa au mai aparut unele incertitudini, mai ales din zona publica", a spus Moisa, citat de mediafax.ro.

In prezent, firmele cu activitate de productie ocupa prima pozitie ca pondere in portofoliul de credite al bancii, urmate de cele din sectorul comertului, invers fata de situatia de dinantea anului 2008.

"Vedem productia ca o zona mai stabila, serviciile si constructiile sunt mai dificile. In perioada de recesiune, comertul si serviciile sunt cele mai lovite", a spus Moisa.

Daca inainte de 2008 creditele pentru IMM-uri se intindeau in general pe o perioada de 15-20 de ani, in prezent media imprumuturilor este de 4-7 ani, la cererea clientilor.

Printre domeniile unde firmele cliente ale Bancii Transilvania se confrunta cu probleme la plata se numara constructiile si comertul, banca aplicand restructurari sau reesalonari ale imprumuturilor.

"S-ar putea sa mai fie si in perioada urmatoare probleme pentru IMM-uri in contextul crizei, dar un IMM nu poate rezista trei-patru ani sa desfasoare aceeasi activitate in conditii foarte grele si atunci se reprofileaza, schimba activitatea, in timp ce o companie mare nu se poate replia asa de repede", a spus Szekely.

Citeste si:
Cea mai mare bancă din România este pe cale să cumpere OTP Bank....
Cea mai mare bancă din...

Moisa apreciaza ca IMM-urile au depasit deja criza la nivel mental, intrucat trendul de infiintare a firmelor a crescut in ultimii patru ani, aratand ca apetitul pentru deschiderea unei noi afaceri inseamna ca antreprenorii nu se mai tem de criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.