Ministerul Economiei va inainta Guvernului un memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor nucleare 3 si 4 si sustine continuarea investitiei cu actualii investitori si atragerea altora, concomitent cu reducerea participatiei statului.

"Pregatim un memorandum pe care il vom inainte Guvernului, cu patru variante de continuare a investitiei in reactoarele 3 si 4. Varianta pe care o sustinem este continuarea investitiei cu actualii investitori si atragerea altora prin reducerea participatiei statului in compania de proiect", a declarat miercuri Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, in conferinta "Sistemul energetic la rascruce" organizata de Ziarul Financiar, transmite MEDIAFAX.

Sandulescu nu a oferit detalii, afirmand ca "nu este bine" sa discute continutul acestui memorandum inainte de a fi inaintat Guvernului.

Proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect. Din firma de proiect mai fac parte Enel si ArcelorMittal.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

O companie chineza ar asigura 40% din finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.

Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.

Citeste si:
Florin Spătaru, despre acuzațiile privind livrarea de arme...
Florin Spătaru, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.