Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein a declarat ca au fost companii care au renuntat sa investeasca in Romania din cauza coruptiei, a imprevizibilitatii procesului de decizie, a nivelului de transparenta, scrie MEDIAFAX.

Intrebat daca au existat companii care au vrut sa investeasca in Romania si care s-au retras, ambasadorul american a raspuns:

"Da, stiu companii care s-au gandit sa vina in Romania, dar erau ingrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Ma refer la coruptie, la transparenta guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Ma refer la modul in care se fac afacerile".

El a spus ca a existat si "frustrare".

"Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. In special deciziile legate de recuperarea TVA datorata lor, de ajutorul de statului... Mai multe companii au fost foarte nemultumite de licitatii, au simtit ca procesul era fie incorect, fie imprevizibil. Stiu companii active aici, nu voi da nume, ale caror consilii de administratie discutau daca sa investeasca aici sau in Turcia, sau Slovenia, sau in alte tari, iar in final au decis sa nu mai investeasca aici", a adaugat ambasadorul SUA.

Aflat la finalul mandatului sau in Romania, Mark Gitenstein a precizat ca, de cand a venit aici, a vrut sa atraga si mai multi investitori americani. Insa a mentionat ca ceea ce isi doresc acestia este predictibilitate.Gitenstein a explicat ca "daca nu ai un regim legal previzibil, nu esti un aliat de incredere si nu esti un loc sigur pentru investitii".

Intrebat in legatura cu faptul ca a fost vazut ca un aparator al lui Traian Basescu, Mark Gitenstein a raspuns:

"Aceste lucruri nu au nimic... Nu au legatura cu Traian Basescu. Au de-a face cu impunerea statului de drept si cu respectarea propriilor legi".

"Chestiunea in vara aceasta a fost ca Parlamentul dumneavoastra a dat niste legi referitoare la desfasurarea referendumului. Apoi, in ultima clipa, a inceput sa faca schimbari la aceste legi, iar Curtea Constitutionala a decis ca acest lucru era neconstitutional", a explicat ambasadorul american.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

El a subliniat ca pentru Statele Unite, pentru alti membri UE, pentru investitori, fie ei americani sau nu, important este daca Romania respecta propriile reguli, fie ca se refera la democratie sau la politicile fiscale, sau la licitatii, sau la orice altceva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.