Unul din avocatii statului la vanzarea Petrom a trecut in fosta tabara "adversa". El conduce acum cea mai mare echipa de juristi dintr-o companie romaneasca.

Marian Dinu, 31 de ani, a jucat pana la finele lui 2004 rolul de avocat al statului la privatizarea Petrom, cea mai mare companie din Romania. In timpul negocierilor dintre statul roman si grupul austriac OMV, Dinu a fost remarcat de catre Werner Schinhan, membru al delegatiei austriece, acum directorul general adjunct al Petrom.

Imediat dupa incheierea tranzactiei, Schinhan i-a propus lui Dinu o alta provocare - sa schimbe tabara si sa preia cel mai mare departament juridic al unei companii romanesti, pe care sa-l restructureze pentru a deveni performant.

Asa a ajuns Dinu sa conduca Directia Afaceri Corporative - Juridic din cadrul Petrom, devenind subordonat direct al lui Werner Schinhan. "Am acceptat aceasta provocare pentru a vedea ce se intampla dupa ce se stinge lumina. Adica dupa ce privatizarea Petrom s-a incheiat", explica Dinu.

Prin miscarile pe care le-a facut, seful legal-ului de la Petrom produce efecte nu numai asupra companiei din care face parte, ci si asupra pietei de consultanta juridica de business - de unde sunt vanati tot mai multi experti.

"Marele nostru proiect este acelasi ca al intregului Petrom si anume transformarea. Este vorba de transformarea Petrom intr-o companie moderna si profitabila, ceea ce implica multe aspecte atat de ordin procedural si organizational, cat si cu privire la reasezarea relatiilor comerciale cu partenerii. Acest mare proiect are evident multe aspecte specifice, si in mai toate cazurile, implicarea noastra este necesara", spune Marian Dinu.

Pentru a restructura "legal" - ul din Petrom, peste 100 de oameni, Dinu a primit mana libera de la Schinhan.

"Ambitia mea este ca Directia Afaceri Corporative - Juridic sa functioneze cat mai aproape de o firma de avocatura veritabila. Aceasta inseamna, printre altele, si crearea unei culturi specifice unui prestator de servicii - si anume straduinta de a oferi servicii de calitate astfel incat clientii sa fie multumiti si sa aiba sentimentul ca ii ajutam, nu ca ii impiedicam in desfasurarea afacerii.

Pentru eficientizarea activitatii Directiei, am luat cateva masuri. Alinierea cu clientii, adica diviziile de business, a creat necesitatea structurarii pe servicii specializate. Noua organizare a fost implementata incepand cu luna aprilie 2005, pana atunci juridicul nefiind specializat", mai spune Dinu.

Directia a fost organizata in sase servicii - Marketing & Refining Legal (juristi specializati pe probleme de rafinare si distributie carburanti), E&P pentru explorare si productie, aici fiind incluse si serviciile pentru nou infiintata divizie de gaze, Litigii, Mediu, Real Estate si serviciul pentru rezolvarea situatiilor referitoare la terenuri (Land Affairs). Ultimul serviciu nu este unul propriu-zis juridic si are in componenta ingineri, specialisti in probleme de terenuri.

La conducerea acestor servicii specializate au fost adusi avocati de la marile case de avocatura sau de consultanta de pe piata.

"E vorba de patru oameni pana acum - Ruxandra Bologa de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, care acum conduce E&P Legal si Gas Legal, Dan Costinescu de la Calin Zamfirescu & Asociatii - sef la litigii, Bogdan Mihalcea de la Deloitte & Touche la refining & marketing, iar Madalina Burdea, adusa de la Michelin, este seful la Mediu", explica Dinu.

Directia Juridica poate actiona intr-o paleta larga de tranzactii - aproape exact ca o firma de avocatura, putand sa acopere tranzactii de la finantari sau real estate pana la achizitii si fuziuni cu alte companii. "Decizia de a ramane in house sau de a merge in afara (catre o casa externa de avocatura - n.r.) are doua componente: specializarea si resursele. In privinta specializarii, directia pe care o conduc poate mult mai bine sa acopere chestiunile specifice companiei si industriei in care ne desfasuram activitatea intrucat are mult mai mult contact cu problematica decat o firma de avocatura. In privinta firmelor externe, atuul lor este in general legat de gestionarea tranzactiilor mai putin frecvente pentru noi (cum ar fi fuziuni si achizitii) la care ei au o mai mare expunere datorita varietatii clientilor", a mai spus Dinu.

El mai spune ca firmele de avocatura pot prelua anumite varfuri de sarcina pe care nu le-am putea acoperi cu resurse interne. Cooperarea cu OMV se realizeaza cu prioritate in chestiunile specifice industriei de petrol si gaze, unde ei au o mai mare experienta internationala", explica Dinu.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.