Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a declarat, joi, ca evaziunea fiscala din Romania este "atat de larg raspandita, incat nivelul acesteia poate depasi valoarea bugetului de stat".

"Evaziunea fiscala este atat de larg raspandita aici in Romania incat marimea acestei evaziuni ar putea depasi nivelul bugetului de stat", a afirmat ambasadorul Gitenstein, in discursul sustinut la prezentarea raportului "Prioritati pentru Romania" de catre Camera de Comert Americana din Romania, relateaza MEDIAFAX.

De asemenea, Gitenstein a aratat ca a inteles ca economia Romaniei este ca o piramida inversata, in care trei milioane de angajati in sectorul privat care platesc taxe si impozite sustin celelalte 15 milioane de romani sau pe cei trei milioane de romani care muncesc in economia gri si care nu platesc niciun fel de taxe.

"Ceea ce am reusit sa inteleg despre economia Romaniei - si trebuie sa recunosc ca mi-au trebuit cam doi ani ca sa imi explic cu adevarat, asa cum stiti si dumneavoastra, insa stiti si ca noi, cei din afara, nu prea putem intelege, pentru ca nu am trait tranzitia de la o economie comunista centralizata si controlata la incercarea de a construi o adevarata economie de piata - ceea ce am reusit sa inteleg este ca Romania, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramida inversata", a spus ambasadorul Gitenstein.

Ambasadorul a mai declarat ca Romania are nevoie de 10 miliarde dolari investitii in infrastructura energetica pentru a redeveni un releu energetic al Europei, insa investitorii straini nu vor acorda acest capital companiilor de stat ineficiente din sector.

"Romania ar putea redeveni releul energetic al Europei, creand astfel mii de locuri de munca, daca ar atrage 10 miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura energetica. Dar investitorii straini nu isi vor incredinta capitalul companiilor detinute de stat care practic detin aceasta infrastructura deoarece prea multe dintre acestea sunt conduse intr-un mod prea ineficient si incompetent", crede Gitenstein.

El a adaugat ca aceste companii de stat au ramas "sub controlul unui management care a fost ales mai mult pentru conexiunile sale politice decat pentru capacitatile de politici economice".

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.