Podul dintre localitatile Calafat-Vidin, care va lega Romania de Bulgaria, va fi deschis in primavara anului viitor, dupa ce vor fi clarificate si detaliile legate de compania care va administra aceasta constructie, a anuntat premierul bulgar, Boiko Borisov.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca un termen realist pentru punerea in functiune a acestui pod este aprilie-mai, transmite MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta si cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, au traversat, miercuri, podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent si Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA.

De asemenea, Ponta este de parere ca finalizarea tarzie a podului Calafat-Vidin este un exemplu ca mica birocratie si probleme politice blocheaza proiecte importante, guvernele avand nevoie de doi ani doar pentru a aviza un memorandum in timp ce, in urma cu 2.000 ani, romanii au construit un pod intr-un singur an.

"Nu departe de acest loc, cu doua mii de ani in urma, romanii au construit un alt pod si le-a trebuit doar un an. Guvernele au avut nevoie de doi ani doar pentru a aproba un memorandum. Eu sunt al cincilea premier dupa Isarescu, care a semnat acordul de efectuare a lucrarii", a spus Ponta.

Premierul s-a referit astfel la podul construit de Apolodor din Damasc la est de Porțile de Fier, in apropiere de orașul Drobeta-Turnu Severin, cunoscut si sub numele de "Podul lui Traian" si construit intre anii 103 si 105. Scopul construcției a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei regelui Decebal.

Ponta, despre podul Calafat-Vidin: Noi am finalizat lucrarile. E la moda sa acuzi pe altcineva

Ponta a mai aratat ca politicienii ar trebui sa adopte mai repede deciziile legate de derularea unor proiecte importante si ca, in cazul podului de la Calafat-Vidin, este nevoie si de finalizarea infrastructurii rutiere si feroviare adiacente.

Intarzierea inregistrata in finalizarea lucrarii a fost mentionata si de comisarul european Johannes Hahn, care a aratat ca proiectul s-a aflat in derulare pentru o lunga perioada de timp, dar ca partile implicate se pot "lauda" acum ca investitia este finalizata.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, cand Guvernul era condus de Mugur Isarescu, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.