Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, marti, la reuniunea Clubului de la Bucuresti, ca ministerul sau are in subordine 57 de companii de stat capusate, el precizand ca modelul insolventei aplicat Hidroelectrica trebuie sa fie un exemplu pentru toate celelalte.

"In luna mai am preluat o economie in agonie. Ministerul Economiei are in coordonare si subordine un pachet de 57 de societati, companii cu capital de stat, marea majoritate nerestructurate. Prima masura pe care Guvernul Ponta a luat-o in luna iunie a fost o masura considerata de catre unii controversata - noi spunem benefica pentru economia romaneasca - si aceasta trebuie sa fie un exemplu pentru celelalte societati si companii nationale – reorganizarea companiei Hidroelectrica prin insolventa", a spus Chitoiu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca trebuie facuta o distinctie foarte clara, aratand ca insolventa poate sa insemne o reorganizare a unei companii care devine astfel viabila, profitabila, dar si, prin insolventa, se poate lichida o companie, pentru a o duce in faliment.

"Compania Hidroelectica nu era in situatia de a o duce in faliment, dar era in situtia de a ajunge ea la faliment daca nu luam masura respectiva atunci, imediat. Aceasta companie, ca de altfel toate celelalte, a fost - si celelalte inca mai sunt - capusate de firme care atat in procesul de achizitie de catre companiile respective, sunt preponderente, cat si la vanzarea produseor finite. Un exemplu in acest sens este si Oltchim", a spus Chitoiu.

El a precizat ca aceasta metoda – insolventa – este o una de reorganizare si revigorare a economiei cu capital de stat.

"Statul roman nu mai poate sa duca in continuare aceste companii care reprezinta peste 45% din capitalul social, din avutia nationala a Romaniei, sa mearga in continuare pe modelul care merge acum. Ele trebuie viabilizate si, acolo unde nu poate statul, putem prin management privat, guvernanta corporatista sau vanzarea unor pachete minoritare catre mediul privat, sa le profitalizam", a spus Chitoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.