Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare, pentru prima data dupa 2008, decat cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.

Fondul a mentinut pentru Romania estimarile, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.

FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012.

Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul acutizarii crizei financiare la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor.

Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.

Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit estimarea de crestere economica pentru cea mai mare tara din estul UE mai puternic decat cea pentru Romania. In raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia si 3% pentru Romania, revizuite la 2,1% pentru Varsovia si 2,5% pentru Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Economia Poloniei incetineste, din cauza crizei datoriilor din zona euro si a masurilor de control al cheltuielilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% anul urmator, conform cerintelor UE.

Potrivit Fiscal Monitor al FMI, Romania are nevoie de finantare pentru acest an reprezentand 10,9% din PIB, respectiv 8,7% imprumuturi la scadenta si 2,2% deficit bugetar, iar anul viitor finantarea va reprezenta 10,6% din PIB, din care 8,8% din PIB imprumuturi la scadenta, plus 1,8% din PIB deficitul bugetar estimat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.