Liderul Sindicatului Liber Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Diculoiu, considera ca Dan Diaconescu a avut o "intentie buna", dar vanzatorul nu i-a acceptat clauze de protectie a combinatului la declararea insolventei de catre creditorii din partea unor societati comerciale cu capital majoritar de stat. 

"Din punctul meu de vedere, Dan Diaconescu a avut o intentie buna, dar vanzatorul nu a vrut sa-i accepte clauze de protectie a SC Oltchim la declararea insolventei de catre creditorii din partea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, respectiv Electrica, CFR Marfa, Salrom sau entitati din subordinea Guvernului, cum ar fi AVAS, si nu s-au acceptat clauze obligatorii din partea vanzatorului si a cumparatorului privind preluarea Rafinariei Arpechim Pitesti de la SC OMV Petrom, astfel incat sa se reia functionarea in sistem integrat", a declarat, luni seara, liderul sindical Mihai Diculoiu, transmite MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, fara Arpechim, in combinatul SC Oltchim ar putea functiona doar doua-trei instalatii si astfel din 3.400 de salariati ar ramane 700 - 800 de angajati, conditie pe care nici sindicatul Oltchim nu a agreat-o.

"Au fost neintelegeri intre vanzator si cumparator, iar tranzactia nu s-a incheiat. Noi credem ca cumparatorul ar fi dat banii daca licitatia nu se bloca", a spus Diculoiu.

In opinia liderului sindical, "urgenta numarul 1" este ca Guvernul, prin Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, sa plateasca cat mai rapid salariile restante si sa gaseasca fondurile necesare ca instalatiile de la Ramnicu Valcea sa reporneasca la 65 la suta din capacitatea de productie, fiind necesar un capital de lucru de 40 de milioane de euro, iar in cazul integrat cu petrochimia Arpechim Pitesti, dar fara Rafinaria Arpechim, ar fi necesar un capital de 75 de milioane de euro.

"Cred ca de aceasta data Guvernul roman nu va mai intarzia, asa cum a facut-o dupa intalnirea din 19 iulie 2012, cand primul-ministru a dispus catre Ministerul Economiei sa acceseze, conform legislatiei nationale si europene, creditul de 40 de milioane de euro. Se impune de urgenta restabilirea ordinii si a climatului de liniste sociala in SC Oltchim, trebuie achitate salariile restante si dati banii pentru repornirea instalatiilor", a spus liderul sindical.

Citeste si:
Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze de la Oltchim...
Comisia Europeana cere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.