Numarul somerilor din UE a crescut, in al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decat in martie 2011, rata fenomenului atingand 10,4% la nivelul celor 27 de state membre si fiind in urcare in 17 dintre acestea, informeaza Comisia Europeana.

Potrivit MEDIAFAX, cea mai scazuta rata a șomajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania, se precizeaza intr-un comunicat de vineri al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in care sunt mentionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea forței de munca și situația sociala din UE.

Potrivit aceleiasi surse, UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarșitul anului 2011, iar percepția generala este ca situația economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani. In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparație cu anii anteriori crizei. Grecia și Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salariați cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia și Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar.

"Disparitațile s-au adancit din nou intre cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, și țarile «periferice», pe de alta parte. Exista in prezent o diferența fara precedent de 20,6 puncte procentuale intre cea mai scazuta rata a șomajului (Austria, care inregistreaza 4,5%) și cea mai ridicata rata a șomajului (Spania, care inregistreaza 25,1%) din UE. Numarul șomerilor de lunga durata a crescut fața de anul trecut in 15 state membre și a atins valoarea de 10,7 milioane. Șomerii de lunga durata reprezinta in prezent 4,5% din populația activa (+ 0,4 puncte procentuale intr-un an)", arata sursa citata.

Conform datelor din acelasi buletin, somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% in UE in iulie - deși nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru din 2012. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale șomajului de peste 25% și numai trei țari, Austria, Germania și Olanda, și-au menținut o rata de sub 10%.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Disparitatile la nivelul UE sunt evidente si in materie de creștere economica. Astfel, in randul celor mai mari state membre, economia a continuat sa se dezvolte in Germania, Franța și Polonia, in timp ce in Italia și Regatul Unit s-a inregistrat o scadere economica. In al doilea trimestru din 2012, in Spania și Portugalia activitatea economica și ocuparea forței de munca au inregistrat pierderi drastice, se arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.