Prognoza oficiala care va fi trimisa Bruxelles-ului spune ca, in anul dinaintea aderarii, salariile vor fi macinate de inflatie, incasarile bugetare vor scadea incontinuu, iar deficitul balantei comerciale se va mentine ridicat si in urmatorii ani. In schimb, romanii vor fi mai productivi si consumul va creste mai putin.

Preturile vor creste, anul viitor, cu 6%, iar in 2007, cu 4,5%, potrivit Programului Economic de Preaderare (PEP), editia 2005, elaborat de guvern, document care va fi trimis Comisiei Europene. Rata inflatiei este, asadar, mai mare decit estimarile facute pina acum, care aratau procente de 5% si 4% in 2006 si, respectiv, 2007. Totusi, tinta de crestere a preturilor pentru 2008 a ramas aceeasi, 3%, asta in conditiile in care, in acest an, inflatia va fi de 8,3%, cu mult mai mare decit estimarile initiale, de 7%.

Pe termen scurt, salariile nu vor compensa cresterile de preturi, desi, in termeni reali, ele vor creste. Astfel, dupa cresterea substantiala din acest an, de 12,8%, in 2006 salariul mediu net va creste cu doar 4,9%, deci mai putin decit inflatia prognozata, de 6%. Asadar, la anul, romanii, in medie, isi vor permite mai putine bunuri si servicii. Abia dupa momentul 1 ianuarie 2007 salariile vor creste mai mult decit preturile: 5,6% in 2007, fata de tinta de inflatie de 4,5%, din acel an, iar in 2008, salariile vor creste de peste doua ori mai mult decit inflatia.

Incasarile bugetare, in scadere

Nu este singurul indicator macroeconomic care sta rau. Potrivit PEP, deficitul balantei comerciale se va adinci in urmatorii trei ani. Astfel, daca la finalul acestui an importurile de bunuri vor devansa exporturile cu 7,7 miliarde de euro, la anul cifra va fi de 9,2 miliarde, iar in 2007 se va ajunge la 10,3. Asta pentru ca exporturile vor creste, in 2007, cu 31% fata de nivelul consemnat in acest an, ajungind la 28,7 miliarde de euro, in timp ce importurile cresc cu acelasi nivel, ajungind insa la 39 de miliarde. Asadar, de vina pentru adincirea decalajului nu sint evolutiile din anii viitori, ci mostenirea anilor trecuti.

De asemenea, nici prognoza veniturilor bugetare nu sta bine: ponderea incasarilor la bugetul consolidat in raport cu PIB va scadea in urmatorii trei ani. Astfel, daca in acest an vorbim de un de 33,5% din PIB, in 2008 prognoza oficiala spune ca vom vorbi de 31,9%, procent in care intra si fondurile primite de la Uniunea Europeana. In plus, potrivit estimarilor guvernamentale, vom asista si la o scadere, adevarat, modesta, a veniturilor fiscale (incasari din impozitul pe venit, pe profit, TVA, taxe vamale) de la 28,5% din PIB, in acest an, la 28,1% din PIB, in 2008.

Lucrurile bune

Nu este insa totul negru. Cresterea economica va fi de 6% in 2006 si de 6,3% in 2007, iar productivitatea muncii va creste cu 6,1% si, respectiv, 6,4%, fata de 5,8% in 2005. De asemenea, tendinta de crestere a consumului privat se va domoli, cresterea fiind in 2006 de 6,3% si in 2007 de 5,7%, in conditiile in care, in 2005, ea este de peste 10%. Si consumul guvernamental isi va diminua cresterea, cu 0,5 puncte procentuale, de la 3% in 2005 la 2,5% in fiecare dintre urmatorii doi ani. Totodata, dupa o scadere in acest an, investitiile guvernamentale isi vor relua cresterea: de la trei miliarde de euro, in 2005, la 3,2 miliarde - in 2006 si 3,5 miliarde - in 2007 si 2008.

Leul se apreciaza

Guvernul ne spune insa sa avem incredere in moneda nationala: prognoza oficiala arata ca leul se va aprecia continuu pina in 2008, asa ca o valoare stabila a sa apropiata de cea din trecut, cind statea in jurul valorii de 40.000 de lei vechi (4 lei noi) pentru un euro este exclusa. Astfel, daca pentru 2005 valoarea medie anuala a unui euro este de 3,61 lei noi, la anul cursul mediu va ajunge la 3,57 lei, iar tendinta de apreciere in raport cu moneda europeana se va mentine si in anii viitori: in 2007, cursul mediu anual prognozat este de 3,53 lei, in timp ce in al doilea an de la momentul aderarii, un euro va costa, in medie, doar 3,51 lei.

Daniel Daianu: "Incercam sa potolim consumul"

Profesorul Daniel Daianu explica decalajul dintre cresterea salariilor si a preturilor de anul viitor drept o corectie. "Incercam sa potolim consumul, care nu e legat doar de credit, e legat si de salarii, or acestea au avut o crestere foarte puternica in 2003 si 2004, care s-a rasfrins asupra deficitelor externe, mai ales asupra deficitului de cont curent", apreciaza Daianu. "Deficitul de cont curent este problema, nu cel al balantei comerciale, care poate fi acoperit din intrarile cetatenilor romani care muncesc in strainatate", explica analistul.

El nu este insa de acord cu scaderea incasarilor bugetare ca pondere in PIB. "Este de neinteles, pentru ca acest procent trebuie sa creasca. Deja exista un deficit al veniturilor bugetare de 5-6% din PIB (bani care ar trebui sa se incaseze din taxe si impozite n.red.), deci este clar ca ar trebui o crestere. Veniturile fiscale sint cele care conteaza si, pentru a nu suferi un soc bugetar in 2007, moment in care trebuie sa incepem sa platim si contributia la bugetul Uniunii, ele ar trebui sa creasca", explica Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.