Stabilitatea financiara s-a mentinut robusta in ultimul an, anunta BNR prin intermediul Raportului Stabilitatii Financiare publicat astazi.

Documentul evalueaza soliditatea sistemului financiar romanesc pe parcursul anului 2011 si in prima parte a anului 2012, analizeaza interactiunea sistemului cu economia reala si cu mediul extern si identifica principalele provocari la adresa stabilitatii financiare pentru perioada urmatoare.

Raportul evidentiaza ca stabilitatea financiara din Romania s-a mentinut robusta, in pofida unui mediu dificil.

Idei principale

Rata solvabilitatii la nivelul sectorului bancar s-a mentinut, incepand cu anul 2009, pe un palier adecvat, de aproximativ 15 la suta
(aceasta situandu-se la nivelul de 14,7 la suta in iunie 2012)
, in conditiile in care pragul reglementat in Uniunea Europeana este de 8 la suta, iar nivelul prudential minim vizat de BNR de la debutul crizei financiare internationale este de 10 la suta.

Pozitia de lichiditate a bancilor a fost adecvata, iar ajustarea finantarii de la bancile-mama (care asigura cea mai mare parte a finantarii externe) s-a realizat ordonat, continuandu-se procesul de reducere treptata a dependentei bancilor romanesti de finantarea externa - de la 22,5 la suta in total pasive in decembrie 2010 la 22,3 la suta in decembrie 2011, respectiv la 20,6 la suta in iunie 2012.

Creditele neperformante, riscul dominant la adresa stabilitatii financiare, au continuat sa creasca atat ca volum, cat si ca rata (de la 14,3 la suta in decembrie 2011 la 16,8 la suta in iunie 2012), dar intr-un ritm sensibil mai redus fata de anii precedenti - in anul 2011 cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu 4 puncte procentuale in 2010 si 5 puncte procentuale in anul 2009.

Sectorul populatiei prezinta ca principala vulnerabilitate gradul mare de indatorare, indeosebi in valuta, in conditiile in care capacitatea de onorare a serviciului datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent.

Gradul de indatorare a populatiei a manifestat o tendinta de stabilizare in perioada analizata in prezentul Raport.

Vulnerabilitatea gradului de indatorare a sectorului este sporita de ponderea mare a datoriilor in valuta (68 la suta in iunie 2012), localizate indeosebi la creditele imobiliare si cele de consum garantate cu ipoteci, si de faptul ca noile fluxuri de credite se mentin inca predominant in valuta (56 la suta in total in anul 2011 si in intervalul ianuarie-iulie 2012). Noile fluxuri de credite in valuta sunt orientate in special catre scopuri imobiliare (60 la suta din creditele nou-acordate in aceasta perioada).

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Tensiunile din zona euro s-au translatat asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, iar Romania a resimtit mai ales prin evolutia schimbului valutar.

Riscul de contagiune dinspre sectorul bancar european (atat prin canalul direct, cat si indirect, pe canalul creditorului comun) se mentine la un nivel gestionabil, cel mai important efect fiind estimat a fi generat de bancile austriece, in timp ce bancile cu capital grecesc, italian si francez ar avea un impact semnificativ mai redus.

Expunerile bancilor-mama pe filialele din Romania au evoluat ordonat (reducandu-se marginal, cu 7 la suta, in perioada decembrie 2010 – iunie 2012, la 19 miliarde euro), fara afectarea semnificativa a conditiilor de creditare.

Cele mai importante provocari la adresa evolutiilor economice si financiare interne privesc:

  • mentinerea unui ritm adecvat al procesului de convergenta reala, in paralel cu continuarea procesului de diminuare a dezechilibrelor externe si fiscale si cu implementarea reformelor structurale, alaturi de imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene (reprezentand doar 9,2 la suta din total la sfarsitul lunii iunie 2012)
  • intarirea eforturilor de reluare a cresterii economice pe baze sustenabile, inclusiv prin masuri orientate catre atingerea obiectivelor asumate in programul Europa 2020.
In plan fiscal, continuarea procesului de consolidare fiscala (deficitul fiscal determinat potrivit metodologiei nationale s-a redus la 5,2 la suta in PIB in 2011 si la 1,12 la suta in PIB primul semestru din 2012, tintele asumate prin programele cu FMI si CE fiind atinse), cresterea capacitatii de finantare a autoritatilor, inclusiv prin asigurarea in permanenta a unor rezerve suplimentare, si imbunatatirea disciplinei de plata la nivelul sectorului public reprezinta elemente-cheie in mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare.
Citeste si:
Cîțu: „România are cea mai rapidă revenire economică din istorie”
Cîțu: „România are cea mai...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.