Aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri.

Aceste masuri includ majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 5% din Transgaz, transmite romanialibera.ro.

"Am ajuns la un acord la nivel de experti. Vom recomanda boardului sa finalizam misiunea, dar, bineinteles va trebui sa vedem reactia de la Washington (...) Actiunile prealabile sunt patru. Prima este legata de arieratele la autoritatile locale. Va fi o ordonanta guvernamentala care va permite ca autoritatile locale sa poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele si chiar sa permita autoritatilor centrale sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate", a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer.

El a precizat ca celelalte preconditii se refera la cresterea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vanzare a 5% din Transgaz si lansarea privatizarii Oltchim.

Potrivit lui der Vrijer, toate aceste preconditii sunt angajamente ferme, iar in lipsa uneia dintre ele boardul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu Romania.

Daca aceasta evaluare va avea loc, cel mai probabil comisia FMI va reveni la Bucuresti dupa alegerile prlamentare si va pleca inainte de Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.