Anul 2012, marcat de o seceta prelungita care a cuprins intreaga tara, ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani pentru agricultura romaneasca.

Seceta a distrus 20%-25% din productia de grau, orz si orzoaica, iar la porumb si floarea-soarelui pierderile se anunta a fi si mai mari, scrie capital.ro.

Situatia este dezastruoasa. Pe terenurile cultivate de noi, la grau pierderile sunt de 35%-40%, iar la porumb si floarea-soarelui pierderile vor fi si mai mari, de circa 50%. Ca urmare, este inevitabila cresterea pretului painii si al celorlalte produse dependente de agricultura“, a declarat senatorul Culita Tarata, agricultor.

Seceta prelungita a afectat serios si culturile de cartofi din Transilvania. In județul Covasna, de exemplu, au fost afectate mai mult de jumatate din culturile de cartofi. Directorul Directiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat ca in pericol sunt si fanetele parjolite de soare si, ca urmare, seceta afecteaza si crescatorii de animale.

Pagubele sunt insemnate. Din evaluarile noastre de pana acum, rezulta ca peste 50% din culturile de cartofi sunt afectate de canicula si de seceta prelungita. Situatia este grava, sși daca nu va ploua va fi afectata si sfecla-de-zahar“, a declarat Könczei Csaba.

Peste jumatate din suprafetele cultivate in judetul Hunedoara sunt afectate de seceta, spun reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi si legume.

"Culturile de plante medicinale sunt afectate in proportie de 80 la suta. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grau, soia, sfecla de zahar, nutret, floarea-soarelui si rapita, unde sunt afectate intre 50 si 60% dintre suprafete", a declarat, miercuri, pentru corespodentul MEDIAFAX, Doinel Gaina Trandafir, consilier in cadrul DADR Hunedoara.

Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara
Altex își extinde rețeaua și...

Exista si voci care spun ca agricultorii exagereaza gravitatea situatiei pentu a influenta cresterea preturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.