Petrom, cea mai mare companie romaneasca, membra a grupului austriac OMV, a raportat pentru primele noua luni ale anului un profit net de 389 milioane de euro (1,406 miliarde lei), de aproximativ sase ori mai mare fata de perioada similara a anului anterior. In trimestrul III, compania a obtinut un profit net de 228 mil. euro.

Profitul inregistrat de Petrom, pe fondul cresterii pretului titeiului si al produselor petroliere pe pietele internationale, depaseste valoarea bugetata pentru intregul an, de circa 256 milioane de euro, si a contribuit la triplarea profitului OMV, actionarul majoritar al companiei, din primele noua luni ale anului.

Castigul obtinut de Petrom depaseste performanta combinatului siderurgic de la Galati, detinut de al treilea cel mai bogat om din lume - Lakshmi Mittal, care a realizat un profit de 345 mil. euro in 2004.

"Intentionam ca pana la finele anului sa imbunatatim acest rezultat. Profitul net din acest an ne va ajuta sa acoperim integral pierderile istorice din anii anteriori, astfel incat compania sa fie ''pe plus''. Este posibil ca anul viitor sa fie platite dividende din acest profit", a declarat pentru Ziarul Financiar Werner Schinhan, director general adjunct al Petrom.

Pierderile Petrom din anii anteriori, cifrate la 800 mil. euro, vor fi acoperite din fonduri provenite din contul de prime de emisiune, precum si din rezerva de reevaluare.

Cifra de afaceri a Petrom a ajuns dupa primele trei trimestre la 2,17 mld. euro (7,8 mld. lei), usor peste valoarea obtinuta in 2004 si in anii anteriori.

"Rezultatele reflecta schimbarile in sistemul de contabilitate, o imbunatatire a eficientei si a administrarii costurilor in operatiunile de afaceri, precum si un climat extern favorabil", a comentat Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei.

Pe primele trei trimestre, marja bruta de profit obtinuta de Petrom, de 18%, este comparabila cu orice companie petroliera pe plan international, in timp ce marja bruta pe trimestrul trei se ridica la 28%.

"Sincer imi plac rezultatele SNP. Rata de rentabilitate a veniturilor pe rezultatele cumulate pe noua luni, de 17%, depaseste semnificativ rata pentru rezultatele pe sase luni, de 11%, si de altfel si rata medie de rentabilitate pe sector. Din acest punct de vedere, rezultatele sunt peste asteptari. In plus, asemenea rate de rentabilitate sunt cele mai mari inregistrate de Petrom in ultimii sapte ani si poate si pe o perioada mai lunga. In fine, asemenea rezultate aduc indicii de evaluare la valori foarte interesante", comenteaza Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Rezultatele de anul acesta dovedesc inca o data capacitatea unui investitor privat serios de a rentabiliza o firma si incapacitatea sustinuta a statului de a face acest lucru pentru firmele pe care le detine, si, cel putin din punctul meu de vedere, pun actiunile SNP intr-o lumina complet noua - favorabila, evident. Este prea devreme sa vedem daca aceasta politica de rezultate se va mentine pe viitor, dar, daca acest lucru se va intampla, cred ca rezultatele pot atrage atentia unor investitori mari", adauga Pasol.

Ieri, reprezentantii Petrom au prezentat bugetul companiei pentru 2006, care indica o cifra de afaceri de 3,07 mld. euro (10,97 mld. lei) si un profit net de 552 mil. euro (1,97 mld. lei), indicatori calculati la un curs de 3,57 RON /euro pentru anul viitor.
OMV a achizitionat anul trecut 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii de 1,5 mld. euro, din care 830 mil. euro au reprezentat fonduri cu care austriecii au participat la majorarea de capital a companiei romanesti.

Petrom va putea inregistra parametri cel putin la acelasi nivel cu cel actual in anii urmatori in scenariul in care pretul barilului de titei se va situa intre 35 si 45 de dolari, afirma Schinhan.

Compania a realizat in perioada iulie - septembrie o cifra de afaceri de 923 mil. euro (3,25 mld. lei), in crestere cu 22% fata de perioada similara a anului anterior. Ascensiunea rezultatelor in perioada mentionata a fost favorizata in principal de cresterea cantitatii de titei procesate, precum si de majorarea marjei de rafinare.

Cresterile de pret la titei si la gaze in trimestrul al treilea au contribuit de asemenea la obtinerea acestor rezultate.

Compania arata, intr-un raport, ca gradul de utilizare a rafinariilor a crescut in trimestrul trei al anului la 88%, atingand chiar aproape 100%, in cazul Arpechim Pitesti. Pe fondul unor importuri mai mari, cantitatea de titei procesat de cele doua rafinarii ale Petrom a crescut cu 9% fata de trimestrul doi al anului.

Cu toate acestea, pe ansamblul primelor noua luni ale anului, cantitatea de titei procesat a scazut de la 5,07 milioane tone la la 4,9 milioane tone, avand in vedere oprirea programata pentru revizie.
Pe de alta parte, Petrom a vandut 165.000 de tone de produse petrochimice, cu 43% mai mult decat in trimestrul doi.

Productia Petrom s-a mentinut in intervalul analizat la nivelul din cele trei luni anterioare, in productia de titei si gazolina a urcat cu 0,3%, iar cea a gazelor naturale a fost constanta.

Compania a vandut, in perioada iulie-septembrie, produse insumand aproape 1,5 milioane de tone, cu 11% mai mult decat in trimestrul anterior. Totodata, reprezentantii companiei preluate anul trecut de grupul austriac OMV estimeaza ca Petrom detine o cota de piata de 30% pe segmentul distributiei de carburanti.

"Ne situam inca sub nivelul standard al unor indicatori de performanta", afirma Constantinescu.
Dupa majorarea capitalului social, Petrom are acum la dispozitie fonduri care se apropie de un miliard de euro. Din acesti bani, compania a plasat deja 200 mil. euro in fonduri straine de investitii garantate, restul fondurilor fiind plasate in lei sau euro la banci.
Compania a constituit deja provizioane importante (motiv pentru care Petrom a incheiat 2004 cu pierderi de 246 mil. euro) pentru plati compensatorii catre personalul care voluntar paraseste compania sau alte obiective ale programului de modernizare a companiei, explica Schinhan.

OMV a inceput in acest an un program amplu de restructurare a Petrom, dupa ce a schimbat initial aproape integral managementul companiei.
Austriecii au adus o echipa de aproximativ 110 expati in structurile Petrom.

In paralel, personalul Petrom a fost supus unei examinari atente pentru a fi identificati pe de o parte potentiali manageri, iar pe de alta parte pentru a vedea care activitati sunt ineficiente si vor fi inchise sau externalizate.

OMV a liberalizat politica de preturi a companiei, preturile la pompa fluctuand in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, dar si in raport cu mediul concurential local.

Strategia OMV vizeaza consolidarea pozitiei Petrom de cea mai mare companie integrata de petrol si gaze in Europa de Sud-Est in urmatorii ani. "Este clar ca Petrom este o companie upstream (cu explorare si productie), care are in interior si o companie puternica de downstream (rafinare si distributie). Noi vrem ca Petrom sa-si extinda operatiunile in Bulgaria, Serbia, Moldova, intr-un an sau doi, chiar Turcia daca este posibil, iar pe de alta parte, in Kazahstan si zona Marii Caspice", explica Schinhan.

La inceputul acestei saptamani, in presa centrala au aparut informatii potrivit carora Petrom ar fi incheiat un contract de management cu OMV, in valoare de 114 mil. euro, respectiv ca i s-ar fi solicitat Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare sa nu publice anumite informatii din contractele companiei.

In replica, Schinhan afirma ca intre Petrom si OMV nu este incheiat nici un contract de management. Costurile legate de cei 110 specialisti adusi de OMV sunt suportate din bugetul Petrom, a spus Schinhan, fara sa detalieze la cat se ridica aceste costuri. In ceea ce priveste solicitarea catre CNVM, acesta vizeaza ca anumite prevederi din contracte sa nu fie facute publice din ratiuni de protectie a Petrom fata de concurenta, sustin oficialii companiei.

Petrom numara circa 50.000 de angajati, fiind in acest moment una dintre cele mai supradimensionate companii petroliere din Europa. OMV numara, fara Petrom, circa 6.000 de angajati si are un business anual de peste 10 mld. euro. Statul mai detine la Petrom 40,2%, in timp ce BERD - 2%, iar actionarii minoritari peste 6%.

Petrom are o capitalizare bursiera de 6,5 mld. euro la un pret de 0,425 lei pe actiune.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.