Masina de export a cancelarului Merkel genereaza venituri mult mai mari decat contributia statului german la lupta impotriva crizei din zona euro.

Exportatorii germani se bucura de un avantaj anual de 100 de miliarde de euro in contextul instabilitatii, afirma Nathan Sheets, economist sef pentru divizia internationala a Citigroup. Adica de peste 10 ori mai mult fata de contributia de 8,7 miliarde de euro a Germaniei in acest an la fondul de urgenta aflat in proces de infiintare (European Stability Mechanism).

Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din intreaga lume si cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligatiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate.

"Le pasa? Nu cred. Este o lume in care fiecare inghite pe cine poate. Este o problema de a consolida digurile si de a face ce putem pentru noi", a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra intr-un interviu telefonic privind liderii germani.

Castigurile de competititvitate inseamna ca Germania are acum o moneda cu circa 20% mai slaba decat daca ar fi existat marca germana, afirma economistul Citigroup. Moneda mai slaba creste surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, sau 100 miliarde de euro, afirma el. Beneficiul generat de moneda depreciata ar putea creste aproape de 30%, ca urmare a intrarilor de capital care cauta plasamente sigure, scrie MEDIAFAX.

"Euro mult mai slab este cu siguranta un ajutor pentru exporturile germane si a consolidat rezistenta economiei", a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.

De la introducerea euro la tranzactionare in 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Frantei si Italiei au avansat cu 40%, in timp ce pentru Grecia doar cu 30%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.