Sistemul de economisire-creditare nu pare a fi solutia viabila pentru achizitionarea unei locuinte. Motivul tine de saracia romanilor si implicit de preturile mari. Bancherii cred insa ca, pe termen mediu si lung, acest sistem va prinde si in Romania, argumentul lor fiind dat de succesul pe care l-a inregistrat in tarile din jur.

Lansat ca o alternativa la creditul imobiliar/ipotecar, sistemul de economisire-creditare pare a fi solutia ideala pentru achizitionarea unei locuinte. Ideea economisirii unei sume care mai tarziu va constitui avansul pentru casa mult dorita, la care se adauga creditul obtinut in functie de suma economisita, ne-a fost prezentata cu surle si trambite. Adevarul este insa ca nici acest sistem nu-i ajuta prea mult pe romanii care vor sa-si cumpere o casa. In plus, daca luam in considerare faptul ca avem cel mai scazut grad de economisire din zona, acest sistem nu pare, cel putin in prezent, o solutie viabila.

Salarii mici, economii pe masura

Daca in cazul unui credit salariile actuale limiteaza drastic accesul la o suma consistenta, in cazul sistemului de economisire-creditare tot veniturile sunt cele care fac practic imposibila economisirea unei sume suficiente, astfel incat creditul obtinut sa fie suficient pentru cumpararea unei case.
Sa luam exemplul unui apartament a carui valoare este de 40.000 euro, adica 144.000 lei noi. Potrivit acestui sistem, clientul trebuie sa economiseasca o perioada de minimum 18 luni, la sfarsitul careia banca ii garanteaza un credit in valoare de pana la 150% din suma economisita.

La un salariu de 1.200 de lei este greu de crezut ca poate cineva sa economiseasca mai mult de 2.400 lei intr-un an, respectiv 24.000 la sfarsitul a zece ani. Mai putem adauga si dobanda, desi nivelul inflatiei anuleaza acest castig si tot nu "sarim" de 30.000 RON. Astfel, cu 45.000 de lei (valoarea creditului obtinut) reusim, dupa zece ani, sa strangem a-proape jumatate din suma necesara.

Chiar daca luam in considerare cresterea treptata a salariilor sau scaderea inflatiei, este greu de crezut ca un tanar va alege aceasta solutie in conditiile in care va trebui sa astepte ani buni pana va strange suma necesara.

Argumente

De cealalta parte, bancherii cred ca acest sistem va prinde destul de repede si pe piata romaneasca, urmand exemplul tarilor din jur. "In momentul de fata, doar aproximativ 2% din populatia Romaniei a avut acces la un credit pentru achizitionarea unei locuinte, ceea ce dovedeste ca sistemul oferit de noi este o alternativa viabila si atractiva pentru toti cetatenii, in special pentru cei cu venituri medii si mici. Sistemul oferit de banca noastra incurajeaza populatia sa economiseasca, perioada de economisire substituind avansul cerut de bancile comerciale. Bazandu-ne pe experienta tarilor in care exista sistemul de economisire-creditare, suntem convinsi de succesul pe care acesta il va avea si in Romania", crede Petre Tulin, presedinte HVB Banca pentru Locuinte.

In plus, in ceea ce priveste gradul de economisire, bancherii sunt de asemenea optimisti, bazandu-se pe o crestere rapida a nivelului de economii ale populatiei. "Este adevarat ca in acest moment gradul de economisire in sistemul bancar romanesc este foarte scazut, dar cred ca acest lucru se va schimba. Produsul pe care il oferim noi este unul pe termen mediu si lung, si tocmai acest potential care exista pe segmentul economisirii a fost luat in considerare de actionarii nostri", sustine si Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Renovare, si nu cumparare

La capitolul avantaje trebuie mentionat insa faptul ca sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie mult mai flexibila atunci cand vine vorba de finantari destinate renovarilor sau modernizarilor de locuinte. Un argument in acest sens il constituie si valoarea medie a contractelor, care nu depaseste 5.000-5.500 de euro. "Decizia actionarilor nostri de a infiinta aceasta banca a plecat tocmai de la increderea in potentialul foarte ridicat pe care il are piata imobiliara romaneasca. Studiile facute in acel moment aratau ca necesarul de locuinte in Romania este foarte ridicat - pe termen mediu un minim necesar fiind in jur de 800.000 de unitati locative. Mai mult, peste 57% din locuintele existente vor necesita renovari, modernizari mai repede de 20 de ani. Noi tocmai aceasta nisa o vizam: renovarea, modernizarea, cumpararea unei centrale termice etc.", sustine Ionut Costea.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.