Persoanele in varsta detin la ora actuala cea mai mare pondere a terenurilor agricole din spatiul rural romanesc.

Aceasta situatie ar putea crea serioase probleme pe piata, in urmatorii ani, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Sorin Chelmu, astazi, citat de evz.ro.

"In urma unei analize facute pe detinatorii de terenuri din spatiul rural, cea mai mare pondere o au persoanele intre 60 si 70 de ani, urmate de celei intre 50-60 de ani. Consider ca in 10 ani vom avea o problema de inlocuire pentru ca nu mai sunt tineri care vor sa intre in piata. Tinerii sub 30 detin numai 92.000 de hectare, iar acest lucru ma ingrijoreaza", a precizat Chelmu.

Trei sferturi din romanii din mediul rural traiesc in conditii precare

Potrivit datelor MADR, persoanele cu varsta de peste 70 de ani detin circa 1,134 milioane de hectare in mediul rural, cele intre 60 si 70 de ani - 1,175 milioane hectare, intre 50 si 60 de ani - 1,154 milioane hectare, intre 30-40 de ani - 524.057 hectare, iar tinerii sub 30 de ani doar 92.911 hectare.

Un aspect pozitiv pentru agricultura din Romania este ca este afectata atat de tare de criza mondiala si de cea agroalimentara deoarece o mare parte a populatiei traieste din autoconsum.

"Din punct de vedere al consumatorilor trebuie sa ne gandim ca suntem o tara care are aproape 50% din populatie in mediul rural, iar din acest procent 70% sunt ocupati direct in agricultura. Cei care sunt legati direct de retaileri sunt din patiul urban, dar si acesta este dependent de ceea ce se intampla in mediul rural romanesc. Acesta este si explicatia de ce Romania nu este afectata atat de mult de criza mondiala pentru ca traim intr-un spatiu unde foarte multi traiesc din autoconsum si asta de sute de ani, nu de acum", a mai subliniat secretarul de stat din MADR.

Citeste si: "Ne fug" pamanturile de sub picioare: Romania se vinde la hectar strainilor

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.