Intreaga societate, Guvernul, sindicatele, si nu numai Banca Nationala a Romaniei (BNR), trebuie sa puna umarul pentru a se putea continua procesul de dezinflatie, a declarat ieri economistul sef al BNR, Valentin Lazea. Procesul de dezinflatie este asemanat de oficialul BNR cu incercarea de a administra un nivel redus al apei intr-un bazin deservit de patru robinete.

Economistul sef al bancii centrale considera ca actioneaza patru "factori de inflatie": preturile administrate, politica salariala, politica bugetara si politica monetara. Dintre acesti patru factori, BNR poate influeta numai evolutia ultimului. Daca in ceea ce priveste evolutia preturilor administrate nu este prea mult de facut, ea fiind negociata cu UE, in ceea ce priveste celelalte variabile, Guvernul, BNR si sindicatele ar trebui sa fie moderate daca se doreste continuarea procesului de dezinflatie, sustine Lazea. Lazea a pus un accent deosebit pe cresterea salariilor bugetarilor.

El le-a dat dreptate expertilor FMI, care au sustinut ca in perioada octombrie 2004 - octombrie 2005 salariile bugetarilor din Romania au crescut cu 50% in termeni nominali. In cazul profesorilor, sustine Lazea, majorarea in termeni reali a salariilor a fost de peste 40%. Comparativ cu cresterea salariala inregistrata in regiune in ultimii patru ani, salariul mediu brut din Romania a avut o rata de crestere anuala spectaculoasa.

In ultimii patru ani, salariul mediu brut din Romania a avansat cu cel putin 22,5% pe an, nivelul corespunzator lui 2004. Veniturile salariale medii au urcat cu 48,9% in 2001, 27% in 2002 si 24% in 2005. In schimb, tarile din regiune au consemnat cresteri salariale de sub 10% anual, mediile din 2004 plasandu-se in intervalul 2% - 7%, cu mult sub ceea ce s-a intamplat in Romania.

In ceea ce priveste politica bugetara, Lazea a sustinut ca in ultimii trei ani, aceasta a fost una prodenta cu deficite reduse. El a blamat pledoariile politicenilor si ale unor analisti pentru un deficit ridicat. Nu banii sunt problema infrastructurii, ci proiectele, crede economistul sef al BNR. "Nu exista proiecte, exista doar ganduri. Daca-i intrebi pe cei care spun ca au proiecte unde sunt studiile de fezabilitate, unde sunt terenurile pe care se construieste sau avizele de mediu si celelalte autorizatii, vei vedea ca nu detin nimic", a adaugat Lazea.

Prognoza de inflatie a bancii centrale pentru acest an este similara cu estimarile Comisiei Europene, potrivit datelor prezentate recent de guvernatorul Mugur Isarescu. Joi, Comisia Europeana a avansat o prognoza de calmare a inflatiei cu 9,1% in medie in 2005, bazata pe o crestere usoara a preturilor alimentelor si o ieftinire a produselor de import datorata "rapidei intariri a monedei nationale".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.