Majoritatea companiilor foarte mari care opereaza in Romania au trecut in 2004, pentru prima data in 15 ani, pe profit. Potrivit Topului 100 Companii, cifra de afaceri cumulata a tuturor firmelor incluse in clasament se apropie de 30 de miliarde de euro

Cele mai puternice o suta de companii din Romania au raportat anul trecut o cifra de afaceri totala de 29,37 miliarde de euro, cu 19% peste nivelul din 2003. Toate aceste firme concentreaza un sfert din cifra de afaceri cumulata a tuturor companiilor din tara si din profitul brut. Din companiile incluse in clasament, 79 au devenit profitabile in 2004, cu 9 mai mult peste 2003.

In premiera, anul 2004 a adus pe profit companiile gigant, cu peste 500 de angajati. Rata profitabilitatii acestora a urcat de la -0,97% in 2003 la +4,3% anul trecut.

Potrivit Top 100 Companii realizat de Centrul Roman de Modelare Economica (CERME), companiile foarte mari nu mai influenteaza negativ profitabilitatea generala a sistemului.

"S-a terminat cu ineficienta gaurilor negre din economie. Dintre cele circa 400.000 de firme active, 900 sint foarte mari, iar 30 dintre acestea au probleme", a declarat Cezar Mereuta, vicepresedinte CERME. Raportat la intreaga economie romaneasca, 2003 a insemnat primul an de profitabilitate generala de +1,09%. Anul trecut, rata profitabilitatii generale a atins 5,87%. Topurile similare realizate pentru tarile din Uniunea Europeana releva o rata a profitabilitatii generale de +2,5% si un numar de 85 de companii profitabile.

Mai avem perdanti

Printre marii perdanti inclusi in acest clasament se numara firme care au inregistrat pierderi semnificative: Rafo si Carom Onesti, Compania Nationala a Huilei si Compania Nationala a Cuprului. Potrivit lui Mereuta, situatia acestor companii trebuie clarificata fie prin privatizare, fie prin faliment.

Tot pe lista neagra figureaza si Tractorul Brasov, ARO Cimpulung si Electroputere Craiova. Aceste firme insa nu au intrat in topul celor mai puternice o suta de companii din Romania.

Cine a tras topul in sus

Profitabilitatea topului 100 a fost trasa in sus de trecerea de la pierdere la profit a Romtelecom, Rompetrol Rafinare Constanta si Tarom. Acelasi lucru s-a intimplat si cu Electrocentrale Bucuresti si Hidroelectrica. Cu rate in crestere a profiturilor, Mittal Steel Galati, alaturi de operatorii de telefonie mobila Orange Romania si MobiFon, a adus un spor profitabilitatii generale a celor o suta de companii. Alte cauze care au stat la baza cresterii profitabilitatii celor o suta de companii sint consolidarea si cresterea reprezentativitatii multinationalelor in acest clasament.

Astfel, 37 de companii multinationale se regasesc in top, cu o pondere a cifrei de afaceri de 47,8% din total. Conform estimarilor CERME, pina in anul 2007, firmele straine care opereaza in Romania vor acoperi 60-65% din cifra de afaceri generata de toate cele o suta de companii. Multinationalele au ocupat sapte din primele zece pozitii ale ierarhiei, devansind cu aproape 3% rata profitabilitatii topului, de 5,87%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.