Business 9 Mai 2012 10:45
Recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si a contributiilor platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a declarat Franks, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu 8% la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de pensionari.

Intrebat daca intentia Guvernului este de a aplica a doua majorare a salariilor in decembrie pentru a fi efectuate plati abia in ianuarie 2013, Franks a raspuns ca asa a inteles din declaratiile oficialilor romani.

"Nu e nicio contradictie intre ce am spus si intentia Guvernului. Daca se mareste salariul in decembrie, cresterea se va simti in 2013", a completat Franks. Oficialul FMI crede ca noua formula este mai prudenta decat o recuperare completa a salariilor de la mijlocul acestui an.

"Cresterea in doi pasi este o solutie care mareste deficitul mai putin in 2012. Este un scenariu mai putin riscant. In cazul in care conditiile economice se inrautatesc inainte de al doua majorare, atunci se pot lua masurile necesare de stabilizare", a mai spus Franks.

Reactia premierului Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, in legatura cu declaratiile sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind cresterea salariilor bugetarilor, ca a doua transa de majorare va fi aplicata la 1 decembrie.

"Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru ca este in conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI", a spus Ponta, intrebat despre declaratiile lui Jeffrey Franks privind cresterea salariilor bugetarilor, potrivit romanialibera.ro.

Intrebat despre data la care va fi acordata ce-a de-a doua transa de majorare, premierul a raspuns: "1 decembrie".

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Citeste si PDL: Guvernul Ponta trebuie sa majoreze salariile bugetariile cu 16%, nu 8%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.