Principala problema a multor producatori agricoli din Romania este ca nu s-au adaptat "lumii moderne", iar cei care nu vor face acest pas vor fi "maturati", a declarat  Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

"Producatorii romani din agricultura, de pe tot lantul de productie, au ramas atomizati, cu capacitati mici, ceea ce inseamna eficienta mai redusa. Ei se plang foarte mult, dar refuza sa se schimbe. Cine spune ca este afectat de piata trebuie sa demonstreze ca a facut tot ce-i statea la indemana pentru a avea o afacere moderna", a spus Mircea, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca autoritatea de concurenta analizeaza cazuri de abuz de pozitie dominanta din partea companiilor mari, dar a adaugat ca institutia nu poate sa intervina atunci cand cineva doar se plange ca nu-i merge bine desi nu a facut niciun efort de imbunatatire a activitatii.

"Nu intervenim daca cineva nu vrea sa faca fata lumii moderne, sa aiba o afacere moderna. Daca a investit, iar cineva l-a nedreptatit, atunci analizam. Cine refuza sa se schimbe este maturat de pe piata, lucrurile asa au mers peste tot in lume, trebuie invatata aceasta lectie", a mai spus Mircea.

Pe de alta parte, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, a comparat piata de retail din Romania cu diversitatea vehiculelor intalnite pe sosele, de la carute la limuzine.

"Avem si vanzatori ambulanti, dar si mari lanturi de magazine, pe cei din urma ii poti controla si amenda, pe primii mai greu. Decizia finala de cumparare este a consumatorilor", a spus Merica.

El a aratat ca firmele de retail au o imagine destul de proasta din cauza discutiilor care apar in fiecare an, in special in preajma sarbatorilor, privind mai ales preturile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.