Economiile emergente vor creste per total cu 5,3% anul acesta si cu 6,3 % in 2013, conform raportului Ernst & Young Rapid Growth Markets Forecast.

Explicatia consta in faptul ca declinul financiar din a doua jumatate a anului 2011 este in continuare contrabalansat de un avans puternic al consumului in pietele cu crestere rapida, stimulat de evolutiile demografice si de cresterea veniturilor reale.

  • Consumul ramane principalul motor al cresterii
Expansiunea clasei de mijloc in tarile emergente (tari in curs de dezvoltare), cu precadere in Asia, va stimula cresterea cererii si a fluxurilor comerciale intre pietele cu crestere rapida. De exemplu, numarul gospodariilor chineze cu un venit cuprins intre 30.000 si 50.000 de dolari pe an va creste de la 1,6 milioane in 2010, la aproximativ 26 milioane in 2020. Consumul in majoritatea tarilor cu crestere rapida va continua sa il depaseasca pe cel din economiile avansate. Conform previziunilor Ernst & Young, cresterea consumului in pietele emergente va fi de doua ori mai rapida decat in SUA, iar China va avea o crestere de patru ori mai rapida.

  • Volatilitatea pretului petrolului afecteaza pietele emergente
Intensificarea tensiunilor geopolitice genereaza tot mai multe ingrijorari privind aprovizionarea cu petrol, in timp ce criza din zona Euro afecteaza negativ cererea de petrol. Oferta limitata va face pietele tot mai vulnerabile la evolutii neasteptate si la fluctuatiile probabile ale pretului petrolului.

In conditiile in care tensiunile geopolitice vor slabi, livrarile OPEC vor creste, iar cererea la nivel global va ramane scazuta pe termen scurt. Raportul Rapid Growth Markets Forecast publicat de Ernst & Young estimeaza un pret mediu de 112 dolari pe barilul de petrol in 2012, cu o posibilitate de scadere pana la 105 dolari pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, preturile sunt asteptate sa creasca din nou in 2013, atingand un nivel mediu de 135 dolari pe baril in 2020.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

  • Perspectivele raman pozitive pentru pietele emergente in urmatorii ani

Revenirea neasteptat de puternica a unor piete emergente la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului acesta prefigureaza deja faptul ca pietele cu crestere rapida vor genera peste jumatate din cresterea globala in urmatorii trei ani.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.