BBC a publicat un reportaj intitulat "Cum a ajutat Goldman Sachs Grecia sa-si ascunda datoria", pornind de la lucrarea "The Devil's Derivatives" a lui Nick Dunbar.

Reportajul incepe cu dezvaluirile lui Christoforus Sardelis, cel care a fost la acea data (n.r- 2008) seful Agentiei grecesti care se ocupa de managementul datoriei publice.

"Afacerea Goldman Sachs este o poveste foarte sexy dintre doi pacatosi, insa criza datoriilor nu este copilul rezultat in urma sexului pe care l-am facut cu Goldman Sachs"

De asemenea, se specifica inca de la inceput ca informatiile prezentate in acest material sunt strict secrete, iar la acea data dezvaluirea lor era interzisa.

Astfel, se relateaza in reportajul BBC ca afacerea Goldman Sachs presupunea un swap intre un guvern si o banca. (n.r- Swap-ul reprezinta contracte pentru schimbarea valutelor la un curs de schimb specificat si apoi re-swap-area valutelor la o data ulterioara). Acest gen de tranzactii sunt strict secrete si nu sunt anuntate de nimeni.

De aici a inceput "nenorocirea", cand Goldman Sachs a incurajat Grecia sa imprumute un miliar de euro, ca apoi sa poata garanta in fata pactului de stabilitate pentru zona euro si sa prelungeasca termenele de rambursare a datoriilor.

Care a fost problema?

Goldman a reusit sa faca datoria grecilor sa para mai mica, astfel incat sa se incadreze in limitele cerute pentru aderatea in Zona euro.

Pozitia oficiala a bancii Goldman Sachs arata ca swapurile au avut loc dupa ce Grecia a devenit membru al zonei euro. "Grecia a realizat tranzactiile pentru a-si reduce ponderea datoriei in PIB, pentru ca toate statele erau obligate de catre Tratatul de la Maastricht. Schimbul de swapuri era una dintre tehnicile pe care guvernele europene le foloseau pentru a reusi sa se incadreze in termenii Tratatului. Tranzactiile pe care noi le-am facut pentru Grecia erau in concordanta cu regulile Eurostat", se arata in pozitia oficiala a Goldman.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.