Mexico City gazduieste in acest weekend summit-ul ministrilor Finantelor si guvernatorilor bancilor centrale din statele G20, pentru o noua runda de discutii pe marginea crizei datoriilor de stat din zona euro, care se vor concentra probabil pe resursele FMI.

Oficialii americani, chinezi si japonezi vor cere probabil inca odata liderilor zonei euro sa angajeze mai multe resurse proprii in solutionarea crizei datoriilor de stat inainte de a cere ajutor din afara, transmite Bloomberg.

Pe de alta parte, oficialii europeni vor face presiuni pentru a determina celelalte state G20 sa suplimenteze contributiile la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta la rezolvarea crizei, scrie MEDIAFAX.

  • Care sunt pozitiile principalelor state participante?
In timp ce China, Japonia, Brazilia si Mexic - statul care detine presedintia rotativa a G20 - au sugerat ca sunt dispuse sa ajute zona euro, SUA inca nu da semne ca ar vrea sa contribuie.

"Europa va fi, implicit, principala tema politica de conversatie, prin prisma a ce va fi nevoie pentru a creste contributiile la FMI. Europenii si-au dat seama cu claritate ca trebuie sa actioneze primii", comenteaza Jacob Kirkegaard, cercetator la Peterson Institute for International Economics din Washington, intr-un interviu pentru Bloomberg.

In contextul scaderii cererii din partea celor 500 de milioane de consumatori din UE, marii exportatori asiatici China si Japonia au dat semnale ca sunt pregatite sa participe la rezolvarea crizei din zona euro.

Ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi, a declarat luni la Beijing ca singura conditie este ca UE sa creeze un mecanism de protectie mai solid.

Ziarul nipon Asahi a scris joi ca Japonia ia in calcul suplimentarea contributiei la FMI cu 50 miliarde de dolari pentru a sprijini statele cu probleme din zona euro.

Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internationale, Lael Brainard, a declarat recent in Congres ca administratia nu doreste suplimentarea fondurilor disponibile FMI.

Secretarul pentru relatii cu presa al Casei Albe, Jay Carney, a declarat marti la Washington ca SUA vrea "masuri suplimentare" din partea Europei pentru consolidarea mecanismelor de siguranta.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, fost ministru de finante al Frantei in perioada de inceput a crizei datoriilor de stat, vrea suplimentarea resurselor Fondului cu 500 miliarde de dolari.

Cele 17 state din zona euro au promis ca vor acorda contributii suplimentare de aproximativ 200 miliarde euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.