Instabilitatea din zona Euro mentine in stationare asteptarile investitorilor privind finantarea, constructiile si vanzarile pe piata imobiliara.

Cu toate acestea, pietele din fiecare tara se comporta diferit, iar cateva anunta chiar semnale pozitive pentru 2012. Desi diferentele de abordare intre pietele mature si cele emergente sunt normale, anul acesta surprinde prin viziunile foarte diferite ale investitorilor din tari precum Germania, Suedia si Elvetia, concluzioneaza indicatorul investitiilor in active imobiliare dezvoltat de Ernst & Young.


1. Atractivitatea pietelor europene este in continuare ridicata

Peste 90% din investitorii intervievati in Germania, Suedia si Austria considera ca tarile lor sunt atractive pentru investitii imobiliare. Atractivitatea pietei imobiliare este, de fapt, evaluata pozitiv de investitorii locali in majoritatea celor 12 tari europene incluse in sondaj. Este de subliniat, insa, faptul ca piete emergente, precum Rusia si Polonia sunt cotate la un nivel inalt in privinta atractivitatii investitiilor.

2. Previziunile privind tranzactiile difera puternic de la o tara la alta

Asteptarile investitorilor difera foarte mult de la o tara la alta. Daca 55% din investitori se asteapta la o revenire a volumelor tranzactionate in Germania, Franta si Luxemburg, situatia este la polul opus in Belgia si Elvetia, unde 60% din investitori nu vad evolutii incurajatoare in 2012. Aceste disparitati substantiale intre viziunile investitorilor demonstreaza diferentele substantiale care exista intre pietele din fiecare tara si necesitatea de a dezvolta strategii locale de investitii, si nu regionale.

3. Ingrijorarile privind inflatia fluctueaza

Doua treimi din respondenti sunt de parere ca presiunile inflationiste vor influenta investitiile in active imobiliare. Motivul principal este asteptarea investitorilor privind actualizarea preturilor activelor imobiliare odata cu inflatia, ceea ce ar putea stimula cererea si apetitul investitorilor.

4. Instabilitatea din zona Euro va modera investitiile

In opinia a 72% din investitorii intervievati, continuarea crizei datoriilor in zona Euro va avea un impact negativ asupra investitiilor in active imobiliare. Desi exista si in acest caz variatii, opinia generala se mentine si dificultatile din zona Euro continua sa fie percepute ca un factor descurajator.

5. Privirile se intorc spre piata de capital

42% din investitorii inclusi in studiul Ernst & Young se asteapta ca pietele de capital sa devina mai atractive pentru investitiile imobiliare in 2012. Disparitatile sunt insa destul de pronuntate si in acest sens – spre exemplu, 60% din investitorii spanioli considera ca piata de capital va oferi solutii de finantare pentru activele imobiliare, spre deosebire de doar 16% din investitorii germani.

6. Bancile vor limita finantarea in anumite cazuri

Citeste si:
Carmen Harra, previziuni despre relația lui Theo Rose cu Anghel...
Carmen Harra, previziuni...

Dificultatile de pe pietele bancare au avut drept consecinta renuntarea la acordarea de imprumuturi pentru anumite categorii de active, printre care si cele imobiliare. 50% din respondenti considera ca aceasta tendinta va continua si in 2012, iar bancile vor continua sa reduca imprumuturile ipotecare.

Indicatorul investitiilor in active imobiliare a fost dezvoltat de Ernst & Young pe baza unui sondaj realizat in decembrie 2011 impreuna cu Economist Intelligence Unit. Raportul prezentat la inceputul acestui an sumarizeaza asteptarile si opiniile a 534 de investitori in sectorul imobiliar din 12 tari europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.