Negociatorul-sef al FMI a criticat BNR fiindca a redus prea repede si prea mult dobanzile incepand din vara, ceea ce ameninta sa incurajeze creditarea in lei, sa descurajeze economisirea si deci sa stimuleze consumul. Cum stim, banca centrala a impins dobanzile in jos ca sa faca piata romaneasca mai putin atractiva pentru capitalurile speculative de afara.

Victimele colaterale au fost insa bancile, care n-au mai gasit la BNR debuseul traditional pentru surplusul lor de lichiditati. Astfel incat, acum, bancile s-au simtit brusc incurajate de criticile FMI, prinzand inca o data glas sa acuze politica BNR in materie de dobanzi. E adevarat, FMI s-a opus liberalizarii contului de capital, de care bancile au profitat in cursul anului; bancherii si-au gasit insa un avocat neasteptat in logica Fondului.

Deloc de mirare ca in mediul bancar a inceput deja sa se vorbeasca despre cresteri de dobanzi in urmatoarele luni, pe motiv ca recentele restrictii la creditarea in valuta, introduse de BNR ca sa nu piarda cu totul controlul asupra politicii monetare (a monedei nationale, adica), tind sa sece bancile de surse de refinantare pentru creditele in lei. Iar acum, nu-i asa, socul liberalizarii a trecut. Prin urmare, cand creste si BNR dobanzile? Raspunsul guvernatorului Isarescu: cand vom vedea ca tendinta de crestere a creditului in lei o sa compenseze potolirea finantarilor in valuta.

Pana acum, bancile au reactionat la presiunea BNR taind din dobanda la depozitele in lei, ceea ce a mentinut traditionalul ecart mare intre dobanzile la creditele in lei si cele la depozite. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a explicat ecartul cu pricina (evident mai mare decat cel la creditele si dobanzile in valuta) prin conditiile economice proaste din Romania, incepand cu inflatia mare. Numai ca acesta nu-i decat un argument pe tava pentru guvernatorul Isarescu de a lupta cu inflatia prin mijloacele pe care le crede de cuviinta. Spun FMI sau bancherii ca inflatia e prea mare? Pai asa zicem si noi. La Forumul Bancar Roman de saptamana trecuta, in loc sa spuna cat mai dureaza restrictiile la creditare, Isarescu a vorbit o ora despre tintirea inflatiei, sastisind audienta. Abia la sfarsit a pomenit ca, desigur, BNR va ridica la un moment dat restrictiile. Cand? "Cand vom avea succes cu inflatia."


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.