Afla caror tari din zona euro le-au fost schimbate calificativele.

Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro, pe lista aflandu-se Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, printre acestea figurand Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.

Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat S&P. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.

Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state:

- Franta, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradata cu o treapta, de la "AAA” la “AA+" si a pierdut pentru prima data calificativul maxim posibil;

- Pentru Italia si Spania, retrogradarea a fost de doua trepte, de la “A” la “BBB+” si de la “AA-” la “A”;

- Ratingul Austriei a coborat cu o treapta, de la "AAA" la "AA+";

- Portugalia a fost retrogradata de la “BBB-“ la “BB”, Cipru de la “BBB” la “BB+”, Malta de la “A” la “A-“, Slovacia de la “A+” la “A”, iar Slovenia de la “AA-“ la “A+”;

- Germania, Olanda, Finlanda si Luxemburg si-au pastrat calificativele "AAA", maxim posibil, in timp ce Belgia a fost mentinuta la "AA";

- Ratingul Irlandei a fost pastrat la “BBB+”, iar cel al Estoniei la “AA-“;

- Romania este evaluata cu rating "BB+" de S&P.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

"Deciziile sunt motivate in cea mai mare masura de opinia S&P ca initiativele luate de liderii europeni in ultimele saptamani ar putea fi insuficiente pentru a rezolva probleme sistemice din zona euro", scriu analistii S&P, informeaza MEDIAFAX.

Acordul convenit nu are suficient impact pentru a rezolva complet problemele zonei euro

"In opinia noastra, acordul politic nu furnizeaza suficiente resurse suplimentare sau flexibilitate operationala pentru a creste forta initiativelor europene de salvare financiara sau de a furniza suficient sprijin tarilor din zona euro aflate sub presiune ridicata din partea pietelor financiare", se arata in comunicat.

Agentia a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie.

Citeste si:
Moody`s a retrogradat ratingul Turciei in categoria junk
Moody`s a retrogradat...

Moody’s a anuntat la 12 decembrie ca va analiza ratingurile tuturor tarilor din Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni nu au adoptat masuri suficiente pentru a pune capat crizei datoriilor, in timp ce Fitch analizeaza revizuiri negative pentru mai multe tari care nu au rating maxim "AAA".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.