Generalizarea impozitului pe profitul obtinut la bursa la 16%, indiferent de perioada de detinere, poate provoca scaderi ale cotatiilor pe final de an

Cei care au acumulat in timp pachete importante de actiuni mai au la dispozitie cateva saptamani pentru a profita de cota de 1%.

Jurnalul capitanului Picard, investitor. Data stelara 20 aprilie 2000. "SIF-urile par subevaluate: o actiune Moldova costa 304 lei, Oltenia-408 lei (adica 3 si 4 bani bucata in lei noi - n.n.)... indicele BET a ajuns la 513 puncte, o actiune Sinteza este cotata la 210 lei... Oare sa iau "medicamente": Antibiotice - 810 lei, Sicomed - 1.640 lei?".

Unde ne aflam acum, la 5 ani (nu lumina) distanta? Pai, indicele BET a depasit 6.000 de puncte, iar o actiune SIF face 1,2-2,1 RON. Cu alte cuvinte, in numai 5 ani si jumatate, cei care au fost inspirati sa cumpere SIF-uri cu cateva sute de lei contabilizeaza acum un profit incredibil, de pana la 5.000% (si-au multiplicat banii de 50 de ori). De acord, nu toti au avut stomac sa suporte cresterile fabuloase de care vorbim, lumea a mai vandut, a rascumparat, iar a vandut... Oricum, profitul este supergeneros, iar bursa i-a imbogatit pe multi pe termen scurt, rentabilitatea investitiei fiind devansata doar de speculatiile cu terenuri sau afacerile cu statul.

Pana in acest an, impozitul pe profitul realizat din speculatiile cu actiuni era de 1%, din aprilie s-a trecut la 10%. Penru detinerile mai mari de un an, acesta a ramas insa tot 1%, motivul invocat fiind incurajarea investitiilor pe termen lung. Ministerul Finantelor intentioneaza insa sa generalizeze cota unica, iar dobanzile si profitul la bursa vor fi taxate din ianuarie, daca lucrurile raman batute in cuie, cu 16%, indiferent de perioada de detinere. Este vorba de profitul obtinut per portofoliu, si nu de cel realizat pe fiecare titlu in parte.

Jale mare

Despartirea de cele 16 procente este dureroasa pentru orice investitor, dar va imaginati ce suparare i-ar putea cuprinde pe cei care au in portofoliu actiuni SIF cumparate cu mai multi ani in urma la preturi derizorii. In aceste cazuri, profitul echivaleaza practic cu valoarea detinerilor, avand in vedere ca pretul de achizitie a fost de cateva sute de lei vechi pentru o actiune. Astfel, cineva care a cumparat actiuni SIF Oltenia in ianuarie 2005 cu 1 RON si vinde in martie 2006 cu 2,5 RON (sa presupunem) va plati un impozit de 16% din profitul de 1,5 RON/actiune, adica 0,24 RON/actiune. Daca actiunile ar fi fost insa achizitionate in urma cu peste 5 ani, impozitul va fi de aproape 0,4 RON/actiune.

Cum vor reactiona cei care sunt amenintati de Fisc in acest mod? Probabil ca se vor grabi sa vanda in acest an, cand pot inca beneficia de impozitul de 1% aplicat asupra profitului si isi vor reconstitui portofoliile la inceputul anului viitor. Nu ne asteptam la corectii spectaculoase, decat corelate eventual cu o miscare masiva de iesire din piata a strainilor. Cel mai probabil, scaderea pretului nu va depasi 10% pentru companiile mai lichide. Corectiile se pot prelungi insa pe termen mai lung, avand in vedere cresterea sustinuta din ultimii ani de la BVB. Nu poti spera la infinit ca bursa va bifa aprecieri de doua cifre, iar anii urmatori ne pot aduce si gustul amar al pierderilor, pentru ca pana acum doar cine nu a jucat nu a castigat.

SIF-uri cu discount

"In ciuda aprecierilor din ultima perioada, cred ca SIF-urile mai au potential de crestere. Pe pietele dezvoltate, fondurile inchise cotate se tranzactioneaza cu un discount de 10-20% fata de valoarea activelor nete, in functie de performantele managementului si calitatea detinerilor. Participatiile SIF la BCR ar trebui considerate aproape de valoarea de vanzare a bancii, listarea actiunilor la bursa avand in opinia mea sanse mari de realizare. Asta datorita prevederii din statutul BCR care impiedica luarea unor hotatari in AGA Extraordinara fara o majoritate de 75% (SIF-urile au impreuna 30%). In acest mod, ar putea fi blocate deciziile de majorare a capitalului social fara acordul SIF, iar renuntarea lor la dreptul de veto va avea ca moneda de schimb cotarea la bursa."
Adrian Manaila, presedinte Elda Invest

Patru oferte pentru listarea Transgaz

Compania a primit patru oferte din partea unor firme specializate pentru servicii de consultanta in pregatirea procedurii de listare la BVB. Este vorba de ING Securities, Delta Valori Imobiliare, BCR Securities si un consortiu condus de BT Securities. Transgaz a fost inclusa anul trecut pe o lista de mari companii din sectorul energetic, alaturi de Romgaz, Transelectrica si doua filiale Electrica, ale caror actiuni vor fi listate treptat la bursa pana la sfarsitul anului viitor. Dintre acestea, doar Transelectrica a incheiat un contract de consultanta, desemnand consortiul format din Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital Investments si BRD Securities pentru pregatirea ofertei publice.

Bancomatele ING in greva japoneza

Luni, 31 octombrie, bancomatele ING fusesera rapuse de soft si nu raspundeau la comenzi. Cum acest lucru nu era afisat pe nicaieri, puteai migra bine mersi din sediu in sediu pana sa realizezi ca este o problema generala, si nu o defectiune locala. Asa ca pana la urma te resemnai sa utilizezi primul bancomat iesit in cale, chiar daca acest fapt te facea sa scoti mai multi bani din buzunar. Cum cazul nu este izolat in Romania, ne permitem sa intrebam retoric: cine despagubeste clientii pentru cei 2,5 RON plus 0,3% din valoarea tranzactiei platiti in plus? Sau discutam de pagube colaterale pe altarul tehnologiei?

Proiect rezidential la Sinaia

Un grup de investitori, reprezentati de o firma germana, vor dezvolta in zona Sinaia - Piatra Arsa un complex-rezidenta in valoare de 3,5 milioane euro, compus din 40 de vile, ce va fi amplasat pe un teren cu o suprafata de 27.000 de metri patrati. Preturile terenurilor din Busteni, Azuga, Sinaia si Predeal au crescut treptat, de la 15-20 de euro pe metru patrat in anii 1999-2000 la 60-70 de euro pe metru patrat in prezent, atingand chiar valori de 100 de euro in cazul suprafetelor care beneficiaza de toate utilitatile necesare.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.