Pe piata imobiliara incep sa-si faca aparitia noi sisteme de creditare, puse la punct de institutii nonbancare. Conditiile sunt, in general, similare celor impuse de banci. Un astfel de produs a fost lansat de compania Impact, iar termenul de rambursare a imprumutului este de maximum sase ani.
Compania Impact a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, un program de credite imobiliare destinat persoanelor care doresc sa achizitioneze locuinte construite sub aceasta marca. "Programul FinD-L se doreste a fi o completare a ofertei de credite imobiliare ipotecare a bancilor si este destinat clientilor nostri", a declarat Florin Chirita, director de marketing si vanzari la Impact.

Conditii

Pentru obtinerea imprumutului, contractantul trebuie sa prezinte un dosar minimal care sa ateste disponibilitatile financiare si, de asemenea, sa achite un avans de 20% din costul locuintei. Mutarea in noul imobil se va derula in maximum patru luni de la aprobarea creditului. In momentul mutarii, trebuie achitata contravaloarea a 8% din valoarea creditului. Imprumutul se acorda in lei, pentru o perioada cuprinsa intre doi si sase ani, si nu exista o limita de varsta pentru obtinerea sumei necesare. Dobanda perceputa este de aproximativ 14% si reprezinta nivelul BUBOR, la care se adauga intre 6 si 9%.
Contractantul devine proprietar in momentul in care achita 70% din suma totala sau cand opteaza pentru trecerea la un credit bancar. Dreptul de a locui in casa respectiva este stabilit prin contract. Programul de creditare este valabil in limita stocului disponibil de locuinte al societatii Impact. Compania detine, in prezent, un portofoliu de 70 de vile, situate in Bucuresti, Oradea, Constanta si Ploiesti, pentru care se vor acorda credite in cadrul programului FinD-L.

Spre categoria I la Bursa

Dezvoltatorul imobiliar Impact este cotat la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din 1996, iar pentru viitorul apropiat, compania isi propune sa listeze titlurile la categoria I a pietei de capital.

"Consideram ca activitatea economico-financiara, profiturile inregistrate, capitalul social actual si dispersia mare a actiunilor Impact constituie elemente incontestabile in satisfacerea criteriilor cuprinse in regulamentul de promovare la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. In opinia noastra, trecerea la categoria I a Bursei va confirma faptul ca domeniul imobiliar si de constructii este reprezentativ pentru economia romaneasca, alaturi de alte sectoare fierbinti", se arata intr-un comunicat al companiei Impact. Conform aceleiasi surse, Impact va incepe procedurile necesare listarii in baza unei decizii a Consiliului de Administratie al societatii.

Compania de dezvoltare imobiliara si constructii a realizat, in primele sase luni ale acestui an, venituri totale de aproximativ 87 de milioane de lei si un profit de 8,3 milioane de lei. La inceputul anului 2005, Impact avea peste 4.100 de actionari.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.