Tarile din zona euro au reusit sa atraga doar 150 din cele 200 de miliarde de euro promise FMI pentru fondul special de salvare a tarilor din UE.

Contributorii vor fi Germania (41,5 mld. euro), Franta (31,4 mld. euro), Spania (14,8 mld. euro) si Olanda (13,6 mld. euro).

Tarile care au deja un acord de finantare din partea Uniunii Europene si FMI printre care Grecia, Irlanda si Portugalia nu vor contribui. De asemenea, tarile non-euro care au deja un acord cu FMI, printre care Romania, Ungaria si Letonia, nu vor ajuta financiar Fondul, informeaza EuObserver.com.

Marea Britanie a refuzat sa contribuie in cadrul acestui fond special, spunand ca astfel se va suplimenta cota sa in cadrul FMI.

Totodata, si Bulgaria a anuntat ca refuza sa participe la acest fond destinat tarilor “indisciplinate financiar”.

"In 2007, Bulgaria a terminat de platit obligatiile catre FMI. Bulgaria nu are niciun angajament financiar fata de institutie si nu intentioneaza sa se implice in vreunul. Relatiile Bulgariei cu Fondul se dezvolta in sensul cooperarii generale dintre institutie si membrii sai, FMI deruland evaluari anuale ale performantelor indicatorilor macroeconomici", se spune intr-un scurt comunicat aparut luni seara, dupa incheierea sedintei ministrilor de Finante din zona euro, citat de MEDIAFAX.

In cadrul summit-ului Uniunii Europene de la inceputul lunii, membrii au convenit imprumutarea Fondului Monetar International cu 200 de miliarde de euro pentru sustinerea tarilor cu probleme din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.