In trimestrul trei al acestui an, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 3,55% fata de trimestrul precedent si de 10% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (3,48%, respectiv 10,02%), infomeaza Institutul National de Statistica.

  • Trimestrul III 2011, comparativ cu trimestrul II 2011

Fata de trimestrul al doilea al anului 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in invatamant (16,65%), industria extractiva (10,55%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (6,48%). Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-1,51%), intermedieri financiare si asigurari, respectiv informatii si comunicatii (-1,01%).

  • Unde s-a inregistrat cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca?

Cresterea accentuata a costului orar al fortei de munca in invatamant a fost determinata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-20,5%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al III-lea al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara.

In industria extractiva cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata atat de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-5,2%) ca urmare a concediilor de odihna, cat si de cresterea cheltuielilor directe ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta si pentru „ziua petrolistului”).

In activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, administratie publica si sanatate si asistenta sociala cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata in principal de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (intre 6,0% si 7,3%), ca urmare a concediilor de odihna.

In trimestrul III 2011, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,54%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,60%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,46% si respectiv 3,53%.

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

  • Trimestrul III 2011, comparativ cu trimestrul III 2010

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in sanatate si asistenta sociala (19,73%), administratie publica (18,58%) si invatamant (17,20%), datorita salarizarii diferite aplicate in cei doi ani pentru personalul platit din fonduri publice . Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de informatii si comunicatii (4,41%), respectiv in activitatile de servicii administrative si servicii suport (4,82%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 10,01%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,03%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 9,96%, respectiv 9,98%.

Citeste si:
VIDEO Protest al angajaţilor din poliţie, penitenciare, militarilor...
VIDEO Protest al angajaţilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.