Zona euro a acceptat marti, dupa mai multe luni de discutii, sa deblocheze o transa de imprumut in valoare de opt miliarde de euro destinata Greciei, o suma vitala pentru evitarea intrarii acestei tari in faliment pana la 15 decembrie, a anuntat o sursa diplomatica europeana, relateaza AFP.

Efectuarea platii acestui imprumut, in cadrul primului plan de salvare a Greciei din primavara lui 2010, a fost decisa intr-o reuniune a ministrilor de Finante ai celor 17 tari din zona euro, la Bruxelles.

Cei 17 au dat o prima unda verde de principiu acordarii acestei sume inaintea demisiei Guvernului socialist al lui Giorgios Papandreou, inlocuit intre timp cu un Guvern de coalitie condus de Lucas Papademos, scrie MEDIAFAX.

Grecia, "lupte seculare" pentru a ramane in zona euro

Insa ei au suspendat aprobarea finala, dupa ce zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au cerut ca cele trei principale partide politice grecesti care sustin acest guvern de "uniune nationala" sa promita in scris aplicarea reformelor la care s-a angajat Guvernul Papandreou.

Or liderii principalelor trei partide, inclusiv Antonis Samaras (dreapta), anterior reticent, au trimis un angajament scris liderilor europeni. Samaras si-a exprimat totusi unele rezerve, in scrisoare, si a pledat pentru citeva modificari "destinate sa garanteze reusita" programului.

"In Grecia, noi am reunit toate conditiile necesare in vederea urmatoarei plati, noului program (de ajutor) si implicarii sectorului privat", a subliniat ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, intr-un comunicat difuzat la sosirea sa la Bruxelles.

Olanda: Euro este "mai importanta" decat apartenenta Greciei la zona euro

Acordul zonei euro inseamna ca Atena va putea primi un ajutor in valoare de 5,8 miliarde de euro din aceste opt miliarde, restul depinzand de aprobarea FMI.

Citeste si:

Criza Zonei Euro: Nehotararile unor lideri care nu gasesc solutia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.