Noul premier Lucas Papademos a anuntat luni ca perioada imediat urmatoare va fi dificila pentru Grecia, scopul fiind ca tara sa poata aplica planul european de salvare si sa ramana in zona euro, cerandu-le deputatilor sa il sustina in aceasta sarcina plina de riscuri, relateaza AFP.

  • "Pentru a continua efortul, este necesara sustinerea partenerilor nostri europeni si FMI (...), dar si aplicarea unui nou program de ajustare bugetara, care va avea ca obiectiv o abordare mai eficienta si mai rapida a problemei finantelor publice si o ameliorare a competitivitatii", a declarat Papademos in discursul sau de politica generala in fata Parlamentului.

  • "Principala sarcina a acestui Guvern (...) este de a aplica deciziile summit-ului (european de la 27 octombrie) si de a pune in aplicare politica economica legata de aceasta decizie", a declarat premierul nomizalizat joi, in urma unui acord intre socialisti, dreapta si extrema dreapta in vederea formarii unui Guvern de coalitie, acord incheiat cu scopul de a incerca sa evite intrarea tarii in incapacitate de plata.

Despre punerea in aplicare a deciziei de la Bruxelles, Papademos a anuntat ca este necesar ca Parlamentul sa aprobe "inainte de sfarsitul anului" un nou acord de imprumut. In schimb, detaliile acordului de schimb de obligatiuni (PSI - Private Sector Involvement) cu bancile este necesar sa fie anuntate "imediat".

In opinia lui Papademos, "aplicarea eficienta a PSI va antrena, pe de o parte, reducerea dobanzilor datoriei publice (...) inca din 2012, ceea ce va antrena reducerea deficitului public". Pe de alta parte, Grecia "nu va mai avea nevoie de masuri suplimentare pentru 2013 si 2014", a dat el asigurari.

  • Discursul fostului vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE)
Fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) a sustinut primul sau discurs in Parlament, care a durat 35 de minute, in fata unei sali pline. In primul rand s-a aflat si predecesorul sau, Giorgios Papandreou.

"Imi asum responsabilitatea in momentul cel mai dificil din istoria moderna a tarii. Singur nu pot sa reusesc", le-a spus el deputatilor.

Papademos a subliniat ca "in pofida sacrificiilor poporului, evolutia crizei este, in continuare, nesigura".

Citeste si:
Fostul premier elen Lucas Papademos, ranit intr-un atac, la Atena
Fostul premier elen Lucas...

Votul de incredere al Parlamentului urmeaza sa aiba loc miercuri, la finalul acestei dezbateri de trei zile.

"Nimeni nu vrea ca tara sa iasa din zona euro", le-a spus el deputatilor, cerandu-le sa voteze favorabil, scrie MEDIAFAX.

"Tara poate fi salvata, (iar) acest lucru depinde de noi", a subliniat noul premier catre finalul interventiei sale, dupa ce a oferit detalii despre masurile pe care intentioneaza sa le lanseze, si anume o reducere a numarului functionarilor publici prin trecerea in somaj tehnic a salariatilor din sectorul public, o reforma a justitiei, o reforma fiscala si o lege privind simplificarea exporturilor.

Papademos a estimat ca deficitul public al tarii din 2011 va fi redus "la aproximativ 9 la suta" din PIB, dupa ce a fost de 10,6 la suta in 2010 si de 15,7 la suta in 2009. Acesta depaseste obiectivele care i-au fost stabilite initial Greciei de catre creditorii sai.

  • Care sunt solutiile pentru Grecia?

Daca tara vrea sa recupereze intarzierea si sa se incadreze in ritmul obiectivelor de asanare stabilite de creditorii sai, va trebui sa accelereze reformele.
Citeste si:
Tehnică militară NATO, trimisă în România și Bulgaria. O navă cu...
Tehnică militară NATO,...

Cu toate acestea, premierul nu a spus care este obiectivul oficial de reducere a deficitului public in 2012, ce va fi continut de proiectul de buget care urmeaza sa fie adoptat inainte de sfarsitul lui decembrie de catre Parlament.

Potrivit unei versiuni a proiectului bugetului de stat elaborat de precedentul Guvern socialist la inceputul lui octombrie, deficitul public ar urma sa fie rudus la 6,8 la suta din PIB in 2012.

Pentru a pregati acest discurs-cheie, Papdemos a discutat, la sfarsitul saptamanii, cu partenerii si creditorii tarii, Jean-Claude Juncker, Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy la Bruxelles, Angela Merkel la Berlin, si Nicolas Sarkozy la Paris.

In pofida unor proteste sporadice, noul premier, care va conduce un Guvern ce acopera un spectru politic de la extrema dreapta la socialisti, nu ar trebui sa intampine nicio dificultate in a obtine un vot de incredere in Parlament, in care este sustinut de o majoritate teoretica de 254 de mandate din totalul de 300.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Dar el se va confrunta cu primul sau test social joi, cand stanga va marca prin manifestati reprimarea de la 17 noiembrie 1973 a revoltei studentilor impotriva Juntei Coloneilor, un eveniment concentrat in ultimii ani asupra denuntarii austeritatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.