Legea Antreprenorului Social este un subiect fierbinte pe agenda dezbaterilor din Parlament. Vezi aici detaliile.

In numai o saptamana, proiectul a urcat pe agenda Camerei de la pozitia 102 pana la pozitia 18, urmand a intra in dezbatere maine, 15 noiembrie. In contextul in care societatea civila a creat o Coalitie a Economiei Sociale, care dezaproba acest proiect de lege inca din luna iunie, rigurozitatea traseulului acestui demers legislativ trezeste multe semne de intrebare.

Initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile de a contesta proiectul de lege este sustinuta de peste 140 de organizatii (printre care si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia care are 1.400.000 de membri si Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor, al caror numar de membri este, de asemenea, foarte mare).

Reprezentantii mai multor organizatii vor fi prezenti maine in fata salii de plen, in incercarea de a opri o lege care nu tine cont de cele mai elementare norme si principii ale economiei sociale si neaga existenta unui sector care a generat si genereaza locuri de munca si schimbari in bine in comunitate.

In ciuda protestelor si a actiunilor derulate (scrisori de protest catre membrii Comisiilor responsabile, intalniri cu reprezentanti ai Grupurilor Parlamentare, cualti membri ai comisiilor, dar si cu initiatorul legii - deputatul Iulian Iancu, participarea la sedintele Comisiilor din Camera Deputatilor, actiuni de presa etc.), in luna septembrie 2011, Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare condusa de deputatul Mihai Tudose a avizat pozitiv legea antreprenorului social.

Proiectul legislativ initiat de deputatul PSD ignora faptul ca economia sociala exista in Romania si are un rol economic si social important. Faptul ca ponderea sa ca angajator este de 4,3% din totalul locurilor de munca din sectorul privat din Romania nu reprezinta, conform demersului legislativ, o dovada a existentei celui de-al treilea sector. Asadar, deputatul PSD propune crearea acestui sector, de la zero, pornind de la falsa premisa ca economia sociala este inexistenta in tara noastra.

Citeste si:
3 atuuri pe care ți le formezi încă de pe băncile școlii, ca să fii...
3 atuuri pe care ți le...

Faptul ca economia sociala exista si mai ales ca ea functioneaza este demonstrat de cele 165.000 de locuri de munca din sector, de retelele de membri ale CAR-urilor , CARP-urilor si de cele 495 de unitati protejate care functioneaza pe teritoriul tarii noastre. Fondul Social European recunoaste existenta si sustine economia sociala romaneasca prin finantari ale proiectelor de economie sociala, aflate in plina desfasurare.

Legea propusa spre dezbatere are un fundament eronat si trateaza intr-o maniera inadecvata conceptul de economie sociala. Conform articolul 3 din legea corporatiilor si institutiilor publice sunt declarate drept antreprenori sociali, in timp ce, actorilor economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, etc.) li se acorda “privilegiul” de a se implica in calitate de parteneri ai statului sau companiilor.

Citeste si:
Principalele provocări ale unei afaceri în comerțul electronic
Principalele provocări ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.