Rezervele valutare ale BNR au scazut in luna octombrie cu 1,43 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a iesirilor de capital si a evolutiilor cursului de schimb al euro in raport cu dolarul, lira sterlina si yen-ului japonez, informeaza BNR.

Rezervele au coborat cu, astfel, cu 4,24% in octombrie, de la un nivel de 33,63 miliarde euro la finele lunii precedente.

"Cresterea in luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro si scaderea acestora in luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprima variatiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline si yen-ului japonez fata de euro si fluctuatiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

In luna octombrie, intrarile au fost de 383 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, scrie MEDIAFAX.

Concomitent, iesirile au insumat 1,8 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si plati din contul Comisiei Europene.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,09 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie se situau la 36,29 miliarde euro, fata de 37,64 miliarde euro la finele lunii anterioare.

Platile scadente in noiembrie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 292 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.