Randamentul obligatiunilor italiene a urcat luni aproape de nivelul lunii august, cand Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pentru sustinerea pietelor datoriilor, ceea ce indica noi temeri ca problemele celei de-a treia mari economii din zona euro pot pune in pericol intreaga regiune.

Cu Italia aflata acum in centrul crizei datoriilor din zona euro, randamentul obligatiunilor pe termen de zece ani a urcat la 6,1%, de la 5,9% saptamana trecuta, sporind presiunile asupra guvernului condus de Silvio Berlusconi, criticat pentru strategia economica, transmite Reuters.

Nivelul randamentului este aproape de cel atins in august, cand BCE a reluat programul de achizitii de obligatiuni suverane, pentru a tine sub control costul imprumuturilor tarilor vulnerabile.

In conditiile in care spread-ul (diferenta) dintre costul obligatiunilor italiene si cel al obligatiunilor germane, considerate de referinta, a urcat la 4,1 puncte procentuale, liderii bancilor italiene avertizeaza ca tensiunile de pe pietele datoriilor risca sa afecteze intreaga economie, transmite MEDIAFAX.

Presedintele Intesa San Paolo, cea mai mare banca de retail din Italia, Giovanni Bazoli, a declarat intr-o conferinta la Roma ca riscul unei crize a creditelor este inevitabila, daca tensiunile de pe piata obligatiunilor suverane vor continua.

Economia Italiei este impovarata de o datorie publica echivalenta cu 120% din PIB, iar riscul declansarii unei recesiuni anul viitor este in crestere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul pana in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.