Vaticanul a cerut luni o reforma radicala a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autoritati politice globale care sa administreze economia si a unei banci centrale mondiale, potrivit cotidianului Washington Post.

Scopul este o noua ordine economica mondiala bazata pe etica si binele comun, scrie publicatia americana.

Propunerea, inaintata luni de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace al Vaticanului, urmeaza unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denuntat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabila de prabusirea financiara.

Noul document subliniaza ca "economia are nevoie de etica" si sugereaza ca procesul de reforma sa inceapa cu Organizatia Natiunilor Unite ca punct de referinta.

Vaticanul cere infiintarea "unei autoritati publice globale" si a unei 'banci centrale mondiale" care sa conduca sectorul financiar, intrucat acesta a devenit depasit si deseori ineficient in a face fata crizelor,
potrivit MEDIAFAX.

Documentul de 18 pagini cere inclusiv impunerea de taxe asupra tranzactiilor financiare si va fi, probabil, primit favorabil de participantii la miscari precum "Occupy Wall Street", care protesteaza fata de inrautatirea situatiei economice.

"Criza economica si financiara prin care trece lumea impune tuturor sa analizeze in profunzime principiile si valorile morale si culturale aflate la baza coexistentei sociale", se arata in document.

Vaticanul condamna ceea ce numeste "idolatrizarea pietelor" si "gandirea neoliberala", care cauta doar solutii tehnice la problemele economice.

  • "Criza a scos in evidenta comportamente precum egoismul, lacomia colectiva si acumularea de bunuri la scara mare. Daca nu sunt gasite solutii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic si social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare si chiar violenta, iar in final vor submina fundamentele institutiilor democratice, chiar si pe ale celor considerate foarte solide", avertizeaza documentul.

Vaticanul cere infiintarea unei "autoritati supranationale" active la nivel global si cu "jurisdictie universala" pentru a dirija politicile si deciziile economice.
Citeste si:
Fostul Papa Benedict al XVI-lea a lasat un mesaj de "Adio"
Fostul Papa Benedict al...

O astfel de autoritate ar trebui sa inceapa cu Natiunile Unite ca punct de referinta, dar sa devina mai tarziu independenta, si sa aiba puterea de a impiedica tarile bogate sa exercite "o putere excesiva asupra statelor mici".

FMI nu mai are forta sau abilitatea de a stabiliza sistemul financiar mondial prin reglarea lichiditatilor si nu mai poate veghea asupra riscurilor asumate de sectorul financiar.

Lumea are nevoie de "un set minim de reguli comune pentru adminitrarea pietei financiare mondiale" si de "o forma de management monetar la nivel global".

"In fapt, se poate observa o necesitate tot mai mare pentru un organism care sa indeplineasca functiile unui fel de «banca centrala» care regleaza sistemul si fluxul tranzactiilor monetare similar bancilor nationale", potrivit expertilor Vaticanului.

Citeste si:
Papa Francisc și-a semnat demisia, în cazul în care va avea...
Papa Francisc și-a semnat...

In document, care a fost prezentat luni intr-o conferinta de presa, se recunoaste ca astfel de schimbari vor intampina rezistenta si se pot face in cativa ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.