Laureatii premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent si Christopher Sims, nu au o solutie pentru criza datoriilor de stat din Europa, insa recomanda guvernelor din zona euro sa se indrepte catre o uniune fiscala daca vor ca moneda unica sa supravietuiasca.

"Pentru supravietuirea euro, zona euro trebuie sa gaseasca o modalitate de impartasire a poverilor fiscale", a declarat Sims la o conferinta sustinuta la Universitatea Princeton.

Sims, profesor de economie la Universitatea Princeton, a adaugat ca Banca Centrala Europeana are nevoie de o autoritate fiscala centrala in zona euro.

Sargent a avertizat, la randul sau, ca nu a gasit o solutie simpla la criza economica mondiala, relateaza MEDIAFAX.

"Incercam sa experimentam in modelele noastre pentru a nu distruge lumea", a aratat el.

Sims a afirmat ca revenirea economiei mondiale "necesita, din pacate, mult lucru marunt, care presupune analiza datelor", adaugand insa ca metodele pe care le-au folosit cei doi economisti sunt "esentiale" pentru gasirea solutiei de iesire din criza.

  • Cei doi laureati ai premiului Nobel au aratat ca nu exista "un glont de argint" pentru rezolvarea problemelor economice ale SUA. Sargent a criticat insa modul in care sunt dezbatute problemele fiscale ale tarii.

El a aratat ca nu se pune problema sustenabilitatii perspectivei fiscale a SUA, ci a promisiunilor care vor fi onorate, sau nu, de politicieni.

Unele promisiuni ale guvernului american, in principal cele privind taxele sau pensiile din sistemul public si programele de sanatate destinate pensionarilor, nu vor fi onorate, anticipeaza Sargent. "Nu este clar care dintre aceste promisiuni incredibile va fi incalcata mai intai", a spus el.

Autoritatile de la Washington incearca sa gaseasca o solutie de reducere a deficitului bugetar al SUA, care a fost de 8,6% din PIB, respectiv 1.300 miliarde de dolari in anul fiscal 2010-2011. Dezbaterile dintre cele doua partide dominante au devenit foarte dure in acest an, politicienii oscliand intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor.

Citeste si:
Vladimir Putin: Criza economica din Rusia va dura cel mult doi ani
Vladimir Putin: Criza...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.