Moody's a retrogradat Italia de la Aa2 la A2, rating mai slab decat cel al Estoniei, si a mentinut perspectiva negativa, indicand ca ar putea urma noi masuri similare in urmatorii ani, informeaza MEDIAFAX.
Standard & Poor's a redus pe 19 septembrie ratingul Italiei la "A/A-1", de la "A+/A-1+".
Deciziile recente ale agentiilor de rating subliniaza neincrederea din piata privind a treia mare economie a zonei euro, care pare ca a fost atrasa in criza datoriilor de stat.
"Perspectiva negativa reflecta riscurile economice si financiare din Italia si din zona euro. Mediul nesigur din piata si riscul unei deteriorari si mai accentuate a sentimentului investitorilor ar putea constrange accesul tarii la pietele datoriilor publice", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's in noaptea de marti spre miercuri.

Agentia noteaza, de asemenea, ca ratingul Italiei ar putea "trece la niveluri substantial mai slabe" daca va fi remarcata incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.
Italia este afectata de o crestere economica foarte scazuta, de o datorie publica uriasa, de 120% din Produsul Intern Brut (PIB), dar si de incertitudinile politice. Tensiunile din interiorul coalitiei de guvernare au alarmat pietele financiare in ultima perioada.
Decizia Moody's nu este o surpriza, deoarece agentia a anuntat pe 17 septembrie ca va incheia evaluarea Italiei pentru o posibila retrogradare in termen de o luna.
Moody's a aratat ca probabilitatea intrarii Italiei in default (incapacitate de plata) este foarte redusa, insa deteriorarea sentimentului de pe pietele de credit din zona euro implica o mai mare vulnerabilitate la pierderea accesului la dobanzi permisive.
Raed Arafat, despre tragedia de la Colectiv: Nu stiu ce greseli am...

Costurile de credit ale Italiei au crescut puternic in ultimele trei luni si au fost tinute sub control numai de interventia Bancii Centrale Europene (BCE), care a inceput in vara sa cumpere obligatiuni de stat italiene de pe pietele secundare.
La o licitatie efectuata luna trecuta, randamentul obligatiunilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani a crescut la 5,86%, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.
Guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi este criticat dur in privinta modului in care a gestionat criza. Autoritatile si-au redus recent prognozele de crestere economica pana in 2013.
Executivul mizeaza pe o crestere de numai 0,6% anul viitor, reducand prognoza anterioara de plus 1,3%.
Guvernul a aprobat luna trecuta un program de austeritate de 60 miliarde euro, devansand cu un an tinta de echilibrare a bugetului, pana in 2013, in schimbul sprijinului primit de la BCE pe piata obligatiunilor.
Moody`s a retrogradat ratingul Turciei in categoria junk

Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Brânza de Burduf de la Ferma Cățean, premiată la Great Taste Awards, Oscarul...
Sursa: retail.ro
-
Dragoș Nicolaescu (angel investor) e speaker la Startup Elites. Ce poți...
Sursa: start-up.ro
-
Samsung integrează plastic din plase de pescuit în Galaxy Z și Galaxy Buds2 Pro
Sursa: green.start-up.ro
-
Părintele Necula: citate, vorbe înțelepte și cugetări care îți redau credința...
Sursa: garbo.ro
-
Victor Slav a plecat în vacanță cu Sofia și iubita lui, în Bulgaria. Bianca...
Sursa: kudika.ro
-
UniCredit Bank participă la Start-up Nation 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Atenționare DRDP Brașov: se circulă fără semafoare pe Valea Oltului
Sursa: wall-street.ro