Urmeaza saptamani de incordare pentru Erste Bank si Millennium bcp, cele doua banci care au licitat peste 3 miliarde de euro pentru pachetul de control de la BCR. Cu atat mai incordate cu cat nici austriecii, nici portughezii nu au banci atat de mari incat sa spuna ca pentru o achizitie ca BCR, banii nu conteaza.

Cuvantul "surpriza" n-a lipsit din aproape nici unul dintre comentariile despre cei doi finalisti de la BCR, austriecii de la Erste Bank si Millennium bcp, cea mai mare banca din Portugalia. Prima surpriza ar fi ca bancile mari au fost descalificate inca din preliminarii - cum ar putea fi numite cele doua ore in care autoritatile romane au aranjat in ordine descrescatoare, miercurea trecuta, sumele oferite de cele bancile care depusesera oferte. Sapte grupuri bancare straine au depus, in urma cu doua saptamani, oferte financiare si tehnice pentru cea mai mare banca ramasa neprivatizata in aceasta parte de continent. Oferte pe care oficialii romani din comisia de privatizare le-au cernut dupa o grila in care pretul a contat in proportie de 90% si in care ofertele tehnice au avut o pondere de doar 10%.

O a doua surpriza e ca pe lista scurta (foarte scurta, de fapt, pentru ca acum mai contine doar doua nume) si-a castigat loc si o banca ale carei ambitii pentru cuceriri est-europene n-au fost cunoscute pana acum de nimeni. Millennium bcp, cum se numeste fosta Banco Comercial Portugues (care a trecut in 2002 printr-un sustinut proces de rebranding), e o prezenta relativ noua in jocul central si est-european. Putini ar fi pariat ca va fi dispusa sa plateasca pentru o banca romaneasca mai mult decat grupuri bancare internationale cu strategii deja creionate pentru Romania.

Si mai exista o surpriza: tratamentul "vindem cui da mai mult", aplicat acum, in prag de aderare la UE, celei mai mari banci din sistem a facut ca pentru cele 62% din actiunile BCR scoase la vanzare sa se obtina din partea celor sapte concurenti o oferta medie de 2,4 miliarde de euro, ceea ce duce BCR la o valoare medie, potrivit ofertelor, de circa 3,87 miliarde de euro.

Asadar au ramas in cursa Erste Bank si Millennium bcp, care au oferit, potrivit unor surse, 3,2 miliarde de euro pentru pachetul de control (ceea ce ridica valoarea bancii la 5,1 miliarde de euro), respectiv 3-3,1 miliarde de euro (adica o evaluare a bancii de 4,8 miliarde de euro). Si e de asteptat ca sumele sa mai creasca, pentru ca urmeaza negocierile directe cu reprezentantii statului, in care analistii se asteapta ca pretul pachetului de 62% sa se apropie de pragul de 3,5 miliarde de euro sau poate chiar sa-l depaseasca.

Bani foarte multi pentru doua banci de categorie usoara, daca le raportam la un fost competitor cu nume, experienta si forta financiara ca Deutsche Bank - care insa a oferit, potrivit unor surse, doar 2,2 miliarde de euro, plus un plan de investitii de 250 de milioane de euro - sau ca BNP Paribas (un alt favorit, dupa opiniile care circulau pana saptamana trecuta pe piata), care ar fi oferit sub 1,9 miliarde de euro.

Ca pretul e mare si miscarea surprinzatoare, cel putin in cazul Millennium bcp, o dovedeste reactia investitorilor: in ziua care a urmat anuntului oficial ca portughezii au oferit peste 3 miliarde de euro pentru o banca romaneasca, valoarea actiunilor a scazut cu 8%, semn ca o astfel de suma e, totusi, mai mare decat ar permite resursele financiare ale aspirantilor cu sediul la Lisabona.

Mai ales ca Millennium bcp nu si-a facut publice, cel putin pana acum, astfel de ambitii in estul Europei. Banca are doar 20 de ani, iar in Europa mai detine, in afara Portugaliei, doar doua "baze": in Grecia, unde are o cota de piata de 1,5% (unde au infiintat Nova Bank) si in Polonia, unde a cumparat o banca locala, Millenium Bank, in 1998, ajunsa acum la o cota de 4% - mai putin decat are la noi Bancpost, care ocupa locul al saptelea in clasamentul dupa active bancare.

Asadar, pentru investitorii Millennium bcp, o miscare ca cea de saptamana trecuta - de a oferi peste 3 miliarde de euro pentru a cumpara ceva intr-o tara care nu se "lipeste" in nici un fel de prezenta actuala a grupului - e surprinzatoare. Cu atat mai mult cu cat interesul portughezilor pentru Romania pare de data foarte recenta. Intr-un interviu acordat in luna mai revistei The Banker, presedintele Millennium bcp, Paulo Teixeira Pinto, vorbea doar despre o posibila extindere in Polonia si Grecia, "daca ar aparea oportunitati de consolidare" - nici o vorba despre Romania.

Surpriza "migrarii catre est" a portughezilor s-a manifestat, spun jurnalistii de la The Banker, si atunci cand portughezii au intrat in Polonia. Criticii s-au intrebat atunci ce cauta portughezii in celalalt capat al Europei, intr-o tara cu care nu au nici un fel de afinitate culturala. Motivul dat atunci de portughezi ar putea fi invocat si acum: noi suntem specializati in servicii financiare pentru tari aflate in proces de dezvoltare, care se transforma aproape la fel cum s-a transformat Portugalia acum douazeci de ani.

Cu Erste Bank, lucrurile stau insa altfel. Austriecii si-au facut o reputatie de cuceritori tenace, care au avansat centimetru cu centimetru spre est, cumparand banca dupa banca in cinci tari din regiune. Erste e o banca veche, care s-a nascut acum aproape doua secole, prin unirea mai multor case de economii, dar expansiunea si-a inceput-o abia in 1997, ajungand acum cel de-al doilea grup bancar din centrul si estul Europei, dupa HVB. De pe "harta Erste" lipseste inca Bulgaria, unde austriecii au esuat acum doi ani, in fata ungurilor de la OTP, in incercarea de a prelua banca locala de economii DSK. Lipseste si Polonia, unde "cumpararea unei banci cu o cota de piata relevanta ar fi foarte costisitoare", dupa cum declara Manfred Wimmer, seful departamentului de dezvoltare internationala al Erste Bank, intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin.

Nici o urma de dubiu: cele doua banci se aseamana prea putin in privinta strategiilor de expansiune si chiar a dimensiunilor. In vreme ce austriecii se lauda cu active de peste 150 de miliarde de euro, portughezii au mai putin de jumatate. Asemanatoare au fost doar primele lor oferte pentru BCR. Una dintre cele doua banci va pierde in timpul negocierilor fata in fata cu autoritatile romane, care ar putea dura doua saptamani, potrivit unei declaratii a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, citat de Reuters. Numele noului proprietar al BCR il vom cunoaste probabil pana la sfarsitul anului. Iar acesta, fie el Erste Bank sau Millennium bcp, va trebui sa demonstreze investitorilor ca BCR a meritat peste 3 miliarde de euro.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.